EL DILEMA DEL SOCIALISME

Pedro Sánchez anuncia a Sevilla que es presenta a les primàries del PSOE

"Serà un honor liderar el vostre projecte col·lectiu", ha assenyalat l'exsecretari general dels socialistes

Assegura que, si surt elegit líder de nou, el PSC "tindrà veu i vot sense necessitat de pregar"

GRA197. DOS HERMANAS (SEVILLA), 28/01/2017.- El exsecretario general del PSOE Pedro Sánchez, y el alcalde de Dos Hermanas, Francisco Toscano (d), en el Parque Tecnológico de esta la localidad sevillana, donde ha anunciado hoy que se presentará a las primarias para volver a liderar el partido, en un acto con militantes que ha reunido a más de 1.500 simpatizantes, según la organización. EFE/Julio Muñoz

GRA197. DOS HERMANAS (SEVILLA), 28/01/2017.- El exsecretario general del PSOE Pedro Sánchez, y el alcalde de Dos Hermanas, Francisco Toscano (d), en el Parque Tecnológico de esta la localidad sevillana, donde ha anunciado hoy que se presentará a las primarias para volver a liderar el partido, en un acto con militantes que ha reunido a más de 1.500 simpatizantes, según la organización. EFE/Julio Muñoz / JULIO MUÑOZ (EFE)

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Sevilla, cor del socialisme andalús, i amb clars gestos a la militància en oposició a l'aparell del PSOE, l'exsecretari general socialista Pedro Sánchez va anunciar ahir dissabte que optarà a les primàries per liderar el partit al maig, competint així amb Patxi López i, amb tota probabilitat, amb Susana Díaz. Unes primàries en què només hi haurà, va dir, dues opcions: l'oficialisme que va donar pas al PP i “va deixar el PSOE en terra de ningú”, o el seu projecte “autònom, d'esquerres, lliure i creïble”. Dolgut encara pel comitè federal de l'octubre passat, Sánchez es va mostrar molt dur amb la gestora, i va considerar que els atacs al secretari general “malmeten la credibilitat” de la formació, i va qualificar d'"error" que es tensi la corda amb el PSC i “es debilitin els llaços de germandat” entre les dues agrupacions.

Ahir els afins a Sánchez van intentar fer una exhibició de força en territori hostil i van elegir un dels bastions socialistes, Dos Hermanas, on el PSOE fa tres dècades que governa. Al final van aconseguir congregar una vintena d'autobusos des de diferents regions i prop de 1.500 persones, fet que els va animar a llançar-se i oficialitzar la candidatura amb gestos fins i tot als convulsos moments viscuts fa mesos. “Ha arribat el moment que amb el nostre vot la militància digui alt i clar que és l'única autoritat del partit”, va dir parafrasejant la líder del PSOE de Sevilla Verónica Pérez.

ÈXITS DE LA MILITÀNCIA

En tot moment de la seva intervenció va contraposar dos models antagònics fins i tot per a l'elecció del líder, va dir, i va carregar contra els que creuen que el buit de poder s'ha de resoldre “amb una candidatura única, al vell estil i per dalt”. Davant d'això, va fer responsable la militància de les grans polítiques socialistes com la sanitat universal, l'educació pública o la dependència, “només possibles amb el vostre compromís”, i va recuperar la bandera del “no és no” davant els que han deixat el PSOE com a “subaltern de la dreta”.

Va insistir que l'adversari natural dels socialistes són les polítiques neoliberals de la dreta, i va criticar qualsevol suport que se'ls doni defensant que el seu projecte passa per “unir primer el PSOE i després l'esquerra per derrotar la dreta”. No va esmentar Podem, però va recordar que amb el seu suport avui Rajoy no estaria governant.

ERROR DE LA GESTORA

Notícies relacionades

Sánchez va aprofitar llavors per marcar distàncies amb la gestora per malmetre la credibilitat del partit i del seu programa de govern al donar pas al PP. “Es va equivocar”; va dir, “perquè en el que és fonamental no ha canviat res”. Per això, es va comprometre a retornar el partit “al camí que no havíem d'haver abandonat mai, un PSOE autònom i creïble, perquè som l'alternativa, no els subalterns”. A més, va assegurar que “els socialistes catalans tenen tot el dret de votar a les primàries”, i va expressar el seu compromís que si surt elegit secretari general, els militants del PSC tindran dret a participar en la vida orgànica del partit “amb veu i vot, sense necessitat de pregar res”. 

Al míting, auspiciat per l'alcalde de Dos Hermanas, Francisco Toscano, un dels crítics amb Díaz a la federació andalusa i que ha carregat contra "la minoria que es creu més preparada que les bases", Sanchez ha estat acompanyat pel seu grup de confiança, com els diputats Odón ElorzaZaida CanteraLuz Martinez SeijoAdriana Lastra José Luis Avalos. També li ha mostrat el seu suport el representant del corrent Esquerra Socialista José Antonio Perez Tapias.