ENTREVISTA

Montilla, a Forcadell: "Ja saps el que arribarà si fas cas omís del TC"

L'expresident acusa la Generalitat de fer "propaganda" i fomentar que s'intimidi jutges i fiscals

L’expresident José Montilla, a l’entrevista. / periodico

2
Es llegeix en minuts

L'expresident de la Generalitat José Montilla ha recordat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que en un Estat democràtic no es pot incomplir la llei ni desacatar sentències sense exposar-se a conseqüències judicials: "Ja saps el que arribarà si persisteixes a fer cas omís del TC".

Montilla ha fet aquesta advertència en una entrevista a Europa Press, sobre la investigació contra Forcadell per suposats delictes de prevaricació desobediència al permetre el debat i la votació al Parlament de diverses iniciatives a favor del procés constituent que, entre altres repercussions, donen llum verda a la celebració d'un referèndum el 2017.

"¿Algú creu que si es fa cas omís de les sentències del TC no hi haurà encausament?", s'ha preguntat, i ha defensat que les sentències s'han d'acatar encara que no agradin, com va fer ell mateix el 2010 quan era president i l'alt tribunal va anul·lar part de l'Estatut.

TREBALLAR PER CANVIAR-LES, NO OBVIAR-LES

Defensa que la presidenta d'un parlament "no és lliure de no complir lleis i sentències" i que si no les comparteix el que ha de fer és treballar per canviar-les, però en cap cas obviar-les.

Montilla subratlla que anar als tribunals no és la millor manera per abordar el problema polític entre l'Estat i la Generalitat, i per això es va oferir com a testimoni de la defensa de l'expresident Artur Mas quan fa dos anys es van admetre a tràmit les querelles contra ell per la consulta del 9 de novembre del 2014: "Però llavors no hi havia una manifesta, clara i reiterada voluntat de no obeir els tribunals".

POSSIBLE INHABILITACIÓ

Sobre la possible inhabilitació de Mas, Montilla admet que seria molt preocupant i avisa que una decisió d'aquesta mena "pot ser percebuda pels independentistes com una agressió i ser així un element mobilitzador més" per als sobiranistes.

Precisament sobre les mobilitzacions sobiranistes, Montilla ha criticat la que es va produir davant el TSJC el dia que va començar el judici pel 9-N, coincidint amb les declaracions de Mas, Ortega i Rigau: "Manifestar-se a la porta d'un tribunal és un acte d'intimidació que no és positiu per a ningú, tampoc per a la imatge de les persones a qui es jutja".

Considera que aquella mobilització -a la qual Mas, Ortega i Rigau van arribar a peu acompanyats pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i diversos consellers- va ser una "escenificació legítima perquè no baixi el suflé" independentista.

Creu que la Generalitat està utilitzant les institucions i fent "massa propaganda, oferint pocs arguments i promovent tòpics: la propaganda està substituint els raonaments i l'anàlisi seriosa, per un costat i per l'altre".

També ha lamentat que tant Mas com Puigdemont i Forcadell "contraposin legalitat i legitimitat, cosa que no es pot fer en democràcia" i que, segons ell, provoca el rebuig de la comunitat internacional.

"Si als països europeus i les institucions internacionals els dius que no compleixes la llei ni acates sentències, ¿quantes portes se t'obren? Cap", ha sentenciat Montilla.

EVITAR EL XOC DE TRENS

Notícies relacionades

L'expresident català confia que s'eviti el xoc de trens institucional a través del diàleg, la negociació i el pacte entre Estat i Generalitat: "Tots els conflictes acaben en negociació i pacte, i aquest acabarà així també. El problema és que no sabem quan ni el cost que haurà tingut mentrestant".

Montilla subratlla que bona part de "la culpa" d'haver arribat a aquesta situació és del Govern del PP, i assegura que s'està recollint tot el que va sembrar fa uns anys amb el seu recurs contra l'Estatut.