EL PROCÉS INDEPENDENTISTA

Una multitud acompanya Mas, Ortega i Rigau al judici del 9-N

Els crits d'"independència" i missatges a favor de la "democràcia" protagonitzen la mobilització

Milers de ciutadans omplen el passeig de Lluís Companys i el Govern també acompanya els processats

Milers de ciutadans acompanyen els processats pel 9-N fins al TSJC. / RICARD FADRIQUE

Milers de ciutadans acompanyen els processats pel 9-N fins al TSJC.
Ambient al passeig de Lluis Companys durant el judici de Mas, Ortega i Rigau.
zentauroepp37189799 barcelona 06 02 2017   judici pel 9n a artur mas  joana orte170206101512
Ciutadans anònims acompanyen els tres protagonistes de la jornada.

/

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Una multitud de manifestants independentistes (uns 40.000 segons la Guàrdia Urbana) han acompanyat l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau fins a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per comparèixer com a acusats per prevaricació i desobediència en el judici pel procés participatiu del 9-N del 2014. Des de les portes del Palau de la Generalitat, on els ha acompanyat ja el Govern en ple, la presidenta del Parlament i dirigents sobiranistes i de Catalunya Sí que es Pot, fins a les portes del palau de Justícia, les mostres de suport han sigut constants.

"MOLTS ENS SENTIM JUTJATS"

A dos quarts de vuit del matí ja es concentraven alguns independentistes amb estelades a la plaça de Sant Jaume. Allà s'han citat diputats del Parlament, el Congrés i el Parlament Europeu, de Junts pel Sí, d'ERC i també de Catalunya Sí que es Pot. Dins del Palau, el president Carles Puigdemont ha fet una declaració a favor dels tres processats elogiant la seva actitud "noble i lleial" a l'hora de fer possible la consulta del 9-N. "Molts ens sentim jutjats", ha afirmat, en un discurs criticant el sistema democràtic espanyol per portar a judici un assumpte eminentment "polític". 

Eren poc més de les vuit del matí. Un quart d'hora després, la primera imatge del matí: la sortida de palau de Mas, Ortega i Rigau amb Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Han sigut rebuts amb aplaudiments i amb aplaudiments han respost. Darrere seu els diferents representants municipals, del Parlament i d'altres institucions i un grup de ciutadans independentistes amb estelades.

El recorregut des del Palau fins a la seu del TSJC ha transcorregut en silenci, però amb mostres de suport i ànim dels ciutadans quan passaven Mas, Ortega i Rigau. Una de les parades més simbòliques ha sigut la que s'ha fet davant el Fossar de les Moreres, on estan enterrats els màrtirs del 1714. Allà s'ha cantat 'Els Segadors'.

El moment probablement culminant ha arribat quan, després de recórrer el carrer Comerç, la comitiva ha arribat a l'altura del passeig de Lluís Companys. Allà els esperaven els representants de les entitats sobiranistes i la gran concentració que, segons la Guàrdia Urbana, ha sigut de 40.000 persones, procedents de tot Catalunya en un centenar d'autocars.

"DESPRECINTEM LA LLIBERTAT"

Notícies relacionades

La comitiva, malgrat arribar tard a la cita amb el tribunal, que era a les 9 del matí, ha pujat pel passeig de Lluís Companys per passar sota l'Arc de Triomf, on hi havia una gran pancarta amb el lema "Love democracy". En aquest moment el ritme de la comitiva s'ha alentit davant la gran multitud de ciutadans concentrats amb pancartes a favor de la democràcia o amb lemes com "judici immoral" o "desprecintem la llibertat". Juntament amb els tres protagonistes, les vares de comandament de nombrosos alcaldes i crits de "tots som 9-N". Després de passar al costat d'una urna i una papereta gegants, Mas, Ortega i Rigau han pujat les escales del Tribunal quan ja eren dos quarts de deu del matí. Amb ells hi havia els representants del Govern i els partits, inclòs algun representant de la CUP.

Mentrestant, el conductor de l'acte animava els concentrats a ser "un clam" en suport a Mas, Ortega i Rigau. "No esteu sols" ha sigut un dels lemes, juntament amb "¡votarem!" o "¡fora, fora fora, la justícia espanyola!". Tot això, com és habitual en les concentracions de les entitats sobiranistes, en un ambient festiu i reivindicatiu. "Aquí estem, fent 'pinya'", comentava una de les concentrades. Després de l'entrada al TSJC de Mas, Ortega i Rigau, els concentrats han anat abandonant progressivament el passeig de Lluís Companys.