El Govern "sondejarà" la Generalitat sobre l'alternativa a la independència a què es refereix Mas

L'expresident va dir dijous en una conferència que hi ha una tercera via entre la situació actual i la proclamació de l'Estat català

El portaveu de l'Executiu central insinua que Rajoy i Puigdemont estan parlant en privat per "restablir la confiança"

GRA031  MADRID  16 02 2017 - El expresidente catalan Artur Mas  c   acompanado por el director del master en Gobernanza y Derechos Humanos  Antonio Rovira  d   y la decana de la Facultad de Derecho  Yolanda Valdeolivas  i   antes de pronunciar una conferencia sobre  Cataluna en la Union Europea del siglo XXI  dentro del citado master de la Universidad Autonoma de Madrid  EFE Mariscal

GRA031 MADRID 16 02 2017 - El expresidente catalan Artur Mas c acompanado por el director del master en Gobernanza y Derechos Humanos Antonio Rovira d y la decana de la Facultad de Derecho Yolanda Valdeolivas i antes de pronunciar una conferencia sobre Cataluna en la Union Europea del siglo XXI dentro del citado master de la Universidad Autonoma de Madrid EFE Mariscal / MARISCAL (EFE)

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

En la conferència que Artur Mas va pronunciar dijous a porta tancada a la Universitat Autònoma de Madrid, l'expresident de la Generalitat va dir que hi ha una tercera via per resoldre el desafiament català. Segons el diari 'El País', Mas va assegurar davant els estudiants que, a més dels "dos esquemes possibles" (o la independència o seguir igual, "amb l'autonomia en regressió"), hi ha una solució "enmig" que hauria de proposar "l'Estat espanyol". Fonts de la Moncloa han afirmat que el Govern central "sondejarà" la Generalitat per saber a què es refereix en concret i per veure si és una cosa sobre la qual es pugui negociar.

En l'al·locució, el president del PDEcat es va referir a la proposta que va fer l'actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre l'opció de pactar un referèndum legal i vinculant que inclogués tres alternatives: mantenir l''statu quo' actual, l'Estat independent o la possibilitat de 'devo max' (descentralització màxima). Mas va recordar que aquesta tercera opció en aquests moments no està sobre la taula.

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha declarat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que si Mas o qualsevol altre dirigent català creu que hi ha qualsevol "proposta, iniciativa", que serveixi per seure a dialogar" l'Executiu central està disposat a escoltar-la.  

Notícies relacionades

Respecte a la reunió pendent entre Puigdemont i Mariano Rajoy, el portaveu ha insinuat que els dos dirigents estan parlant en privat. "Rajoy ja va advertir que les converses no s'han de produir a plena llum del dia". "Probablement la recuperació de la confiança exigeix parlar més abans que es produeixi aquest diàleg", ha apuntat Méndez de Vigo.

El també ministre d'Educació ha dit que l'Executiu està disposat a parlar dels 45 punts (menys del número 46, que és el de la independència) que Puigdemont li va entregar a Rajoy al mes d'abril, en la seva primera reunió a la Moncloa. El president li va donar una llista amb 46 reivindicacions del Govern, estructurada en quatre blocs: relació Catalunya-Espanya, garantia dels drets socials, incompliments de l'Estat amb Catalunya i sobre com evitar la judicialització de la política.