SESSIÓ DE CONTROL AL GOVERN

Rufián repta Rajoy a mesurar-se a les urnes del referèndum

El portaveu d'ERC critica al president que el Govern judicialitzi la consulta

El cap de l'Executiu sosté que l'actuació dels tribunals no és "exotisme" sinó democràcia

Rufián pregunta a Rajoy sobre la judicialització del procés sobiranista. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Mariano Rajoy es va escapar ahir de les preguntes de Pablo Iglesias –sense quota aquesta setmana per interpel·lar el president en la sessió de control– però va afrontar amb la mateixa ironia amb què sol tractar el podemista el seu altre cavall de batalla parlamentari, Gabriel Rufián. El portaveu d’ERC el va reptar, amb el seu estil efectista,  que siguin les urnes del referèndum les que mesurin les legitimitats i el grau de recolzament a l’actuació del Govern i la seva decisió de portar davant la justícia el desafiament sobiranista. Rajoy va defensar que els tribunals han d’actuar quan algú se situa fora de la llei i va separar aquesta actuació del debat polític.

«Quan algú, sigui qui sigui, actua fora de la llei, intervé la justícia i això no és res exòtic, passa a tots els països democràtics del món. Si hem de triar entre quins subjectes estan o no en la llei tindrem un problema molt seriós», va advertir al republicà.

Rufián va qüestionar la imparcialitat del Govern per interpretar «la seva llei» i va retreure una conducta «una mica indecent» per encoratjar, presumptament, la guerra bruta contra el sobiranisme a través de l’operació Catalunya. «No hi ha llei per sobre de la decència, i la democràcia és imparable. Ens veiem a les urnes, senyor Rajoy», va desafiar Rufián. Impertèrrit, Rajoy li va respondre amb desdeny. Va ironitzar dient-li que escoltant-lo es demostra que en política «no hi ha absurd impossible» i va insistir que, si algú actua fora de la llei, actua la justícia.

DESMARCAR-SE DE TRUMP... I DEL PP

La seva picabaralla amb Rufián va arribar després de la pregunta dels socialistes, determinats a marcar distàncies del PP en assumptes de gran visibilitat, com les relacions amb el nou president dels EUA, tot i els pactes amb els conservadors en determinades matèries. El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va criticar a Rajoy que s’oferís a Donald Trump com a interlocutor amb la Unió Europea en una recent conversa telefònica.

Notícies relacionades

A judici dels socialistes, el cap de l’Executiu hauria d’haver-se mostrat més dur i haver exhibit certa distància amb un mandatari que posa en risc el respecte a alguns drets humans i tracta amb menyspreu països com Mèxic. Rajoy li va contestar sense alterar-se. Va respondre que té l’absoluta convicció que qualsevol president socialista hauria mantingut la mateixa conversa amb Trump. Rajoy va definir els EUA com a «soci estratègic, amic i aliat» de manera que la seva intenció és mantenir la mateixa relació que amb el seu predecessor, Barack Obama.

«Ni ens hi identifiquem ni estem d’acord amb la seva actuació. És més, ens avergonyeix», va criticar Hernando. Rajoy no es va immutar i, més que des de l’escó, va semblar que responia des de la butaca presidencial a la Moncloa: «Si haguessin estat al Govern haurien fet el mateix». Flac favor a un PSOE que busca distància.