Rufián, Moragas i una "xafarderia"

El cap de Gabinet de Rajoy desmenteix a ERC i PDCat les informacions que l'acusen de muntar l'operació Catalunya

rufianmoragas

rufianmoragas

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Jorge Moragas va fer gala aquest dimarts de l'arma més efectiva que tenen els dirigents polítics en el curt termini quan els seus adversaris els pregunten per informacions que podrien ser certes però no són capaços de provar: el menyspreu i el desdeny. 

El cap de Gabinet de Mariano Rajoy no estava disposat que l'operació Catalunya es colés en l'ordre del dia de la Comissió de Seguretat Nacional al Congrés i va evitar les qüestions plantejades per ERC i el PDECat. Els seus portaveus li van preguntar què hi ha de cert en una notícia del diari 'Público' segons la qual ell va ajudar Alicia Sánchez-Camacho a impulsar la guerra bruta contra el sobiranisme.

“¿És cert que la va crear vostè? ¿El seu cap, el senyor Rajoy, ho sabia? ¿Qui paga la festa, senyor Moragas?” va inquirir el diputat republicà Gabriel Rufián. El dirigent popular no va entrar en detalls ni va conferir cap rellevància a l'assumpte i el va despatxar al circumscriure aquesta informació en l'esfera de la rumorologia malintencionada. Moragas va dir que es tracta d'una “xafarderia”, d'una “maledicència” sense base real, mirant d'apartar d'un cop de ploma tota credibilitat. Va admetre fins i tot certa sorpresa per l'exposició de Rufián, que li va semblar una cosa entre “graciosa” i “surrealista”. 

El portaveu republicà li havia plantejat set preguntes sobre l'operació Catalunya i les seves derivades, com si el procés d'autodeterminació suposa una amenaça a la seguretat nacional, si espia càrrecs públics catalans o si es destina pressupost públic a pagar esbarjos a autoritats de l'Estat. “Això m'és completament aliè”, li va respondre Moragas en una comissió que va finalitzar de forma apressada, sense que tots els portaveus haguessin pogut donar la seva rèplica, perquè començava el ple a l'hemicicle del Congrés. 

A la sortida de la reunió, Rufián va lamentar que Moragas hagués pres les seves qüestions com a “acudits” i va considerar preocupant que davant “conspiracions miserables” la seva única resposta hagi sigut la “supèrbia de la dreta reaccionària”. 

DIJOUS, COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ

El desdeny, no obstant, és una arma d'escassa durada. Aquest dimarts el Congrés ha accelerat la creació -que dormia als calaixos del Parlament- de la comissió que ha d'investigar la presumpta guerra bruta contra el sobiranisme i el paper que l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz hauria ocupat. L'òrgan va ser aprovat al setembre --amb els vots en contra del PP-- però encara no està en funcionament, una dilació que s'ha atribuït a la malaltia de l'extitular d'Interior.

Notícies relacionades

Els grups han acordat que aquest dijous es reuniran per fer el primer pas en la seva creació, que consisteix a distribuir el nombre de representants que ha de tenir cada força política. És el tret de sortida.

JUNTS PEL SÍ DEMANA DIVERSES COMPAREIXENCES

Mentrestant, Junts pel Sí ha anunciat que sol·licitarà les compareixences en la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament de la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría; del delegat del Govern, Enric Millo, i de Moragas perquè aclareixin l'abast de l''operació Catalunya'. També vol que donin explicacions a la Cambra l'excomissari José Manuel Villarejo i el policia Martín Blas.

La conversa entre Álvarez i Villarejo

VA: També he enviat avui una sèrie de missatges a Moragas, ¿eh? JH: Sí, molt bé, molt bé… VA: Resulta que diu "jo aquí soc l'únic perjudicat" i li dic "l'única perjudicada aquí soc jo i a l'única que han pres el pèl i han utilitzat és a mi, així que no t'equivoquis".