LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Els caps de la 'Gürtel', condemnats a 13 anys de presó per la trama valenciana

9 anys de presó per a una exconsellera de Camps per arreglar contractes de Fitur

És la primera sentència judicial sobre la xarxa corrupta que afecta el PP

Deu mesos han passat des que el Tribunal Superior de Justícia valencià va començar a deliberar la sentència. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

Vuit anys després que esclatés el 'cas Gürtel' arriba la primera sentència judicial. Francisco CorreaPablo Crespo i Álvaro Pérez, 'El Bigotes', la cúpula de la trama, han sigut condemnats a penes d'entre 12 i 13 anys de presó pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per adjudicació irregular de contractes a l'empresa Orange Market dels estands per a la fira de turisme FITUR entre els anys 2005 i 2009. La llavors consellera valenciana de Turisme, Milagrosa Martínez, ha sigut condemnada a nou anys de presó.

Més enllà de la causa dels vestits de Francisco Camps, es tracta de la primera sentència per les diferents causes que hi ha obertes sobre la 'xarxa Gürtel' i arriba només un mes abans que s'iniciï a l'Audiència Nacional el judici per un possible delicte de frau electoral i finançament irregular del PP valencià els anys 2007 i 2008. Una peça en la qual, a més dels caps de la trama, també està acusada bona part de la cúpula popular d'aquell moment, inclosos Vicente Rambla, exvicepresident de la Generalitat, i Ricardo Costa.

En la sentència coneguda aquest divendres, el tribunal considera provat que els responsables de la 'Gürtel' van crear una trama empresarial per obtenir contractes del Govern valencià en diverses fires de turisme després de realitzar diferents actuacions encaminades a "manipular, alterar i influir a favor seu en la tramitació dels procediments administratius d'adjudicació d'aquests treballs". Segons la sentència, el grup d'empreses de Correa no tenia mitjans per executar aquests treballs, que subcontractaven amb tercers, "però obtenien un enriquiment irregular al lucrar-se aplicant uns marges desproporcionats, duplicant partides o facturant despeses inexistents".

ADMINISTRACIÓ CÒMPLICE

El magistrat Juan Climent, ponent de la sentència, considera provat que aquesta situació era admesa per l'Administració autonòmica i sosté que no només no es va portar un control efectiu dels pagaments, sinó que es van alterar els criteris d'adjudicació per beneficiar irregularment les empreses de Correa, que comptaven amb informació privilegiada, ja que coneixien per avançat les condicions dels contractes públics que, en alguns casos, es modificaven a la seva conveniència.

La sentència condemna Correa a 13 anys de presó pels delictes d'associació il·lícita, tràfic d'influències, malversació de cabals públics i suborn actiu. Per aquests mateixos delictes i el de falsedat documental, el tribunal condemna Crespo a 13 anys i tres mesos, i 'El Bigotes', a 12 anys i tres mesos. Altres empleats de la xarxa d'empreses, com Isabel Jordán, també han sigut condemnats, en el seu cas a sis anys de presó.

CONSELLERA ABSOLTA

Per la seva part, l'exconsellera i expresidenta de les Corts Valencianes Milagrosa Martínez i el seu cap de gabinet, Rafael Betoret, han sigut condemnats a nou i sis anys de presó, respectivament. En el cas de Martínez ho ha sigut per prevaricació administrativa, malversació de cabals públics i suborn passiu. Diversos funcionaris públics com Isaac Vidal, Jorge Guarro o Anna Grau han sigut condemnats també a penes d'entre tres i set anys.

La Sala ha absolt, en canvi, la també exconsellera de Turisme Angélica Such i Juan Bover, excap de serveis d'infraestructures turístiques de la conselleria, del delicte de prevaricació administrativa, l'únic pel qual estaven acusats. La de FITUR era una de les sis peces del 'cas Gürtel' i la seva sentència s'ha produït gairebé un any després d'acabar el judici.

DEMANARAN LA NUL·LITAT DE LA RESOLUCIÓ

L'advocat de Francisco Correa, Juan Carlos Navarro, ha assegurat aquest divendres que la pena és "molt desproporcionada" i ha anunciat que, a més de recórrer-la, demanaran la nul·litat de la sentència davant el Tribunal Suprem. Al sortir del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, Navarro ha explicat que ja havia comentat amb Correa la resolució i que també la considera descompensada. Malgrat això, ha insistit que el seu representat seguirà col·laborant amb la Fiscalia com ja ha fet en altres peces d'aquest mateix cas.

Notícies relacionades

"I tant que recorrerem, és obvi que s'ha de recórrer perquè és desproporcionada", ha apuntat Navarro, que ha afegit que ho és especialment la condemna a sis anys de presó per malversació de cabals públics. "És un delicte de funcionari i han condemnat a sis anys un particular, igual que un funcionari", ha apuntat.

"No esperàvem una condemna tan alta en malversació, entenc que és desproporcionat, pel que fa a la resta, hi ha coses que esperàvem", ha admès. "A més, l'han condemnat a tres anys per un delicte d'associació il·lícita, que és un delicte que es va introduir al final, sense instrucció i sense investigació", ha subratllat. "Plantejarem la nul·litat del procediment per un fet molt concret, que és que entenem que la Sala estava contaminada per conèixer aquesta causa. Són qüestions tècniques. La Sala va resoldre sobre qüestions de fons sobre les quals no havia d'haver resolt, per exemple. Si això ho reconeix el Suprem significaria una nul·litat del judici. Però hi ha més causes", ha avançat.