Pujol júnior va cobrar el 18% del contracte d'Isolux al Gabon per introduir l'empresa

Un dels Duró declara que se'ls va obligar a cobrar a través del primogènit del clan

Assegura que el fill de l'expresident de la Generalitat només va assistir a tres reunions

 

  / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Jordi Pujol Ferrusola va cobrar el 18% del que va pagar Isolux Corsan per treballar al Gabon, tot i que només va assistir a tres reunions. Un dels cosins que van actuar d'intermediaris de l'empresa davant el govern i els bancs gabonesos, Josep Duró, ha assegurat aquest dijous per videoconferència davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que el primogènit del clan Pujol va percebre gairebé una cinquena part del que es va pagar per la intermediació i que l'empresa els va obligar a cobrar a través d'ell.

Pujol Ferrusola va percebre d'Isolux Corsan un total de quatre factures per un import de 652.000 euros només per aquest negoci, que es remunta al 2000, pel qual Isolux es va ocupar de la instal·lació d'una línia de distribució elèctrica en què va participar la societat Ibasesa Cat, de la qual figura com a únic soci Jordi Puig, germà de l'exconseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat Felip Puig.

Segons ha explicat el jutge en diverses resolucions, Isolux no ha pogut justificar altres pagaments a empreses de Pujol Ferrusola per gairebé dos milions, independents dels negocis associats a Mèxic, on aquest grup va resultar adjudicatari de la construcció de l'autopista Saltillo-Monterey, de 190 milions d'euros.

Notícies relacionades

Per això és important el testimoni de Josep Duró, que resideix a Andorra. Ha explicat que coneixia Jordi Pujol i la seva exdona Mercè Gironés amb anterioritat i que en un moment determinat li comenten que Isolux volia fer treballs al Gabon. Com que el seu cosí Pierre Duró resideix en aquest país, s'ofereixen per intermediar a favor de la companyia. Pierre Duró no ha declarat davant el magistrat perquè segueix vivint al Gabon, i per això per interrogar-lo s'haura de cursar una altra comissió rogatòria, han informat fonts jurídiques.

El testimoni ha sostingut que Isolux els va imposar la condició que la seva intermediació fos pagada a través de Jordi Pujol. El primogènit es va reservar el 18% i els va ingressar el 82% restant des d'un compte a Espanya a un altre al Gabon. Des d'allà els cosins es van repartir els diners.