Puigdemont eleva el to de la bronca pel judici del 9-N

El president porta la causa al Parlament amb un dur al·legat contra l'Estat

L'oposició censura l'estratègia de Mas i pressiona el Govern pel 'cas Vidal'

  / EFE / TONI ALBIR

 
img 0653

/

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president Carles Puigdemont no volia que en ple judici del 9-N el Parlament celebrés aquest dimecres una sessió de control ordinària, en què l'oposició burxaria sens dubte en les explosives revelacions del ja exsenador d'ERC Santi VidalSanti Vidal sobre suposades il·legalitats de la Generalitat. Així que, mentre a pocs centenars de metres seguia el procés contra Artur MasIrene Rigau i Joana Ortega, Puigdemont ha demanat la paraula sense previ avís per llançar una de les invectives més dures que se li recorden a un governant català contra el sistema democràtic espanyol, al qual ha qualificat de "malalt". L'oposició ha qualificat d'electoralista el discurs i l'ha pressionat així mateix pel 'cas Vidal'.

L'al·legat de Puigdemont ha sigut un judici sumaríssim a la qualitat democràtica espanyola. "Una democràcia que envia a judici responsables polítics d'una jornada tan sana i edificant com el 9-N és una democràcia que ha emmalaltit. I ve de lluny: no va girar full durant la transició", ha afirmat en un repàs exhaustiu de casos com el del Iak-42, el 'Fernándezgate' o la vida privada del rei emèrit Joan Carles.

"Ni diàleg ni pactes ni propostes. Judicis, amenaces i una democràcia d'intensitat variable que es regula a conveniència de la majoria que governa", ha dit en un altre moment d'un panegíric que portava escrit, que ha llegit amb vehemència i que, paradoxalment, ha culminat amb una nova apel·lació al diàleg, no sense ironitzar sobre el paper de Mariano Rajoy en l'escena internacional.

"No voler parlar és una decisió errònia i irresponsable perquè és d'això del que hem de dialogar. Dialogar demana voluntat per fer-ho. Si un es veu capaç de fer d'interlocutor de Donald Trump per a Europa, el nord d'Àfrica, l'Amèrica Llatina..., encara hauria de ser més capaç de ser interlocutor actiu amb Catalunya. Dialogui amb nosaltres que podem i volem. ¿Volen?".

L'OPOSICIÓ I LA DEFENSA DE MAS

Ciutadans, el PSC i el PPC han coincidit que el judici del 9-N té lloc perquè el Govern català va desobeir el Tribunal Constitucional, i els tres grups han subratllat la "incoherència" de Mas, Ortega i Rigau per la seva estratègia de defensa. "Aquí treuen pit, diuen que van desobeir perquè el TC no és competent, però després davant el jutge diuen: 'Jo no ho sabia, van ser els voluntaris, l'ordre no em va arribar correctament", s'ha queixat la cap de l'oposició, Inés Arrimadas (Ciutadans).

Una crítica similar ha formulat Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, que ha retret tant la judicialització del procés com "la utilització del conflicte de manera espúria per preparar una campanya electoral des del victimisme", en referència a Junts pel Sí. "O es desobeeix o no es desobeeix", ha insistit Rabell. Un repte davant el qual la diputada de la CUP Anna Gabriel ha emplaçat Catalunya Sí que es Pot a desobeir quan l'Estat declari il·legal el referèndum.

EL PRESIDENT DESMENTEIX VIDAL

Notícies relacionades

Pel seu costat, el líder parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, ha deplorat el discurs de Puigdemont i l'ha responsabilitzat de no acceptar la mà estesa del Govern central: "L'únic que no vol el diàleg és vostè, a vostè el que li va és el monòleg: sortir aquí i fer el seu numeret electoral. El diàleg és una cosa de la qual fuig, que tem”, ha lamentat.

Superada l'arenga, Puigdemont ha ventilat els retrets pel 'cas Vidal' limitant-se a desmentir per enèsima vegada que la Generalitat hagi obtingut "cap dada de manera il·legal o il·lícita", i a recordar que l'exsenador "va assumir la seva responsabilitat en un temps rècord" al renunciar a l'acta.