Aquestes són les obres investigades pel presumpte cobrament de comissions de CDC

El Port de Barcelona, remodelacions de carrers o noves estacions de tren, entre les sospitoses

L'operació Pika es va desplegar per nou municipis catalans i Madrid

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / JESÚS G. ALBALAT / MADRID / BARCELONA

L'operació Pika amb què ens vam despertar ahir, dijous, es va estendre per nou municipis catalans, entre ells Barcelona, Lleida i Girona, i va arribar fins a Madrid. El jutge d'Instrucció número 1 del Vendrell, Josep Bosch Mitjavila, instructor del cas del 3%, va ordenar la pràctica de 24 registres, sol·licitats per la Fiscalia Anticorrupció, fent especial èmfasi en una sèrie d'obres que la investigació sospita que es van adjudicar irregularment. Els indicis apunten que les empreses registrades van obtenir els concursos després que els seus responsables es reunissin amb l'extresorer de CDC Andreu Viloca (un dels arrestats) i just abans o immediatament després de fer donacions al partit.

Per investigar els delictes contra l'administració pública presumptament comesos de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació de cabals públics, falsedats documentals i blanqueig, el magistrat va acordar registres, a més de a les capitals citades, a Sant Boi de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Berga, Manresa i a la localitat madrilenya de Majadahonda. El seu objectiu: incautar els ordinadors i les tauletes, així com llibres de comptabilitat, agendes i material informàtic on poguessin aparèixer dades sobre les adjudicacions fraudulentes per les empreses públiques Consorci d'Ensenyament de Barcelona, Autoritat Portuària de Barcelona, Barcelona d'Infraestructures Municipals (Bimsa) o Infraestructures.cat

Les obres concretes que es troben sota la lupa dels investigadors són:

1. Accessos a l'ampliació sud del Port de Barcelona. Per això es van registrar les seus de dues empreses: Copisa, ubicada a l'Hospitalet de Llobregat, i Vopi 4, amb seu a Sant Feliu de Llobregat.

2. Dic de l'Est, en el qual es va reforçar un talús del port barceloní. En aquesta adjudicació també apareix Copisa, la lleidatana Benito Arnó i Fills i la barcelonina Comsa.

3. Avinguda del Paral·lel, per a la remodelació de la via al districte de Ciutat Vella, a Barcelona. L'empresa registrada torna a ser Copisa.

4. Plaça de les Glòries. En la seva remodelació hi van treballar les empreses Copisa, Benito Arnó i Comsa.

4. Consorci d'Educació de Barcelona, per al manteniment d'edificis escolars públics de la ciutat. Per això es va registrar la seu de Copisa.

5. L'Institut Lluís de Peguera de Manresa, en les obres del qual van participar les empreses Grup Soler, amb seu a Barcelona, i Oproler, que té oficines a Madrid i Barcelona.

6. Mirador de les Aigües per arreglar el passeig del mateix nom a la carretera d'Horta-Cerdanyola fins a Can Ferrer. Les empreses que van participar en les obres van ser Oproler, l'empresa gironina Rubau Tarrés i la barcelonina Construcciones Rubau Peninsular.

7. Carril bici de la Gran Via de les Corts Catalanes fins al Pont del Treball. Per recollir documentació sobre aquesta obra es van registrar Oproler, Rubau Tarrés i Construcciones Rubau Peninsular.

Notícies relacionades

8. Carrer Luca, al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, per a la seva remodelació. Els registres també van ser a Oproler, Rubau Tarrés i Rubau Peninsular.

9. Estació de Sabadell, en la prolongació de la línia de FGC a la localitat amb dues noves estacions. En aquest cas es va requisar documentació a Oproler, Benito Arnó i la barcelonina Merkadomótica.