Bescansa admet que se'n va pel pols Iglesias-Errejón

El secretari polític diu que és una "estirada d'orelles" i demana una reflexió després de la dimissió de la cofundadora

Carolina Bescansa: En un xoc de trens, ... a vegades val més apartar-se. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La cofundadora de PodemCarolina Bescansa, que aquest dimecres va presentar la dimissió de tots els càrrecs orgànics, ha admès que se'n va perquè el projecte sembla enquistat en un pols entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, i que intenta col·locar els dos dirigents en el mateix grau de responsabilitat. “Quan dos trens decideixen xocar no sempre és el més prudent pujar a un dels trens sinó posar-se a un costat i esperar a veure com es pot ajudar”, ha opinat. En una entrevista a Radiocable ha assegurat que Podem “no va néixer per dividir l'organització entre pablistes i errejonistes”, un cop molt dur cop amb el qual situa els dos corrents en el mateix error. Les dues faccions morades van registrar dimecres a última hora dos projectes enfrontats per competir en el congrés de Podem. Poc abans, Bescansa va decidir renunciar als seus càrrecs orgànics -és secretària d'Anàlisi i, com a tal, membre de l'executiva- però mantindrà la seva acta de diputada al Congrés.

Encara que sempre ha intentat mantenir un cert perfil independent, Bescansa estava enquadrada en la família pablista i, de fet, va participar en l'elaboració del document polític amb el qual Iglesias concorre a l'assemblea ciutadana estatal, Vistalegre II. No obstant, en els últims temps la seva relació amb altres subcorrents de suport al líder s'havia anat deteriorant i les diferències s'havien intensificat. No obstant, la seva estreta col·laboració amb l'equip d'Iglesias -és la responsable de proporcionar enquestes i estudis a la secretaria general- la incloïa en la quota de dirigents que, previsiblement, Iglesias anava a postular en la seva llista al Consell Ciutadà Estatal (CEE). La seva renúncia es va donar a conèixer just abans que es registrés la candidatura pablista, dimecres a la nit. 

EL COP DEL MENYSPREU

Bescansa va llançar fa dues setmanes un projecte, amb el qual va aconseguir certa visibilitat i es va desmarcar d'Iglesias, amb l'objectiu de pactar unes normes per al conclave del partit. A les reunions que va convocar el cap de setmana passat hi van assistir dirigents errejonistes però el pablisme no hi va enviar cap delegat, cosa que va evidenciar el desinterès del líder en Bescansa. Després d'aquesta mostra de menyspreu, la cofundadora i la seva persona de confiança en el partit, el responsable d'Economia, Nacho Álvarez, van anunciar les seves dimissions amb una carta als simpatitzants morats. 

Notícies relacionades

La marxa d'un dels pilars més simbòlics a Podem ha despertat les primeres autocrítiques. "Nacho i Carolina ens han fet una estirada d'orelles perquè ens tatuem la necessitat de responsabilitat", ha reflexionat Íñigo Errejón, que ha lamentat que Vistalegre II s'acabi presentant com una lluita "en termes dicotòmics".

"És una pena que ens ha de fer reflexionar", ha assenyalat en una entrevista a la cadena Ser, després d'atribuir la sortida a la impossibilitat d'haver arribat a un acord entre els diferents corrents morats.