EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

L'oposició exigeix que mig Govern doni explicacions pel 'cas Vidal'

Ciutadans, PSC i PPC reclamen que compareguin al Parlament els principals representants de l'Executiu

rjulve32228404 barcelona  21 12 2015 elecciones generales  la ejecutiva de 170127184219

rjulve32228404 barcelona 21 12 2015 elecciones generales la ejecutiva de 170127184219

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Ningú ha demanat (per ara) una comissió d’investigació sobre el cas Vidal, però tot indica que tot i així diversos membres del Govern hauran de desfilar pel Parlament per donar explicacions, encara que sigui en la comissió d’Afers Institucionals o en altres comissions sectorials. 

Una altra vegada, està en mans de la CUP determinar l’altura del llistó, perquè sembla poc probable que l’Executiu accepti totes les compareixences sol·licitades –la del president Carles Puigdemont inclosa– per Ciutadans, el PSC i el PPC. Els anticapitalistes, que en anteriors comissions sempre han defensat que no hi hagués cap veto, hauran de desempatar i fer pinça amb Junts pel Sí o bé alinear-se amb l’oposició i permetre totes les intervencions.

MEGALÒMAN

Els cupaires no han demanat per si mateix cap compareixença a la Cambra, però la seva diputada Eulàlia Reguant sí que va reclamar ahir a ERC que «assumeixi responsabilitats» arran de les declaracions d’un «megalòman» Vidal que ha fet «un flac favor» al procés. «Si algú creu que amb la dimissió [de l’exsenador d’Esquerra] s’oblidarà el tema, s’equivoca. Puigdemont, [Oriol] Junqueras i els consellers implicats han de donar la cara al Parlament», es va expressar també amb contundència la líder de Ciutadans a Catalunya i cap de l’oposició, Inés Arrimadas.

A part del president, del vicepresident i d’alts càrrecs d’organismes «que podrien estar embolicats en aquesta qüestió», el partit taronja vol que rendeixin comptes Neus Munté (Presidència), Raül Romeva (Afers Exteriors), Meritxell Borràs (Governació), Jordi Jané (Interior) i Carles Mundó (Justícia). Ahir, no obstant, l’únic representant de la Generalitat que es va oferir a donar explicacions en la comissió d’Economia va ser el secretari d’Hisenda, el republicà Lluís Salvadó. La conselleria que dirigeix Junqueras, a més, s’ha posat a disposició de l’Agència Catalana de Protecció de Dades per sotmetre’s a una auditoria després de negar que tingui totes les dades fiscals dels contribuents catalans.

Precisament, el nom del líder d’Esquerra i els de Jané i Mundó són els únics que es repeteixen en les peticions de compareixença registrades al Parlament, encara que el vicepresident guanya als punts perquè, encara que no ho hagi oficialitzat presentant un paper a la Cambra, Catalunya Sí que es Pot també li ha exigit que parli. Els socialistes, que a més reclamen a Romeva i Borràs, són els únics que han demanat la presència del mateix Vidal, mentre que el PPC ha limitat la llista als titulars dels departaments d’Economia, Interior i Justícia.

DENÚNCIA

Notícies relacionades

Ara bé, que ningú interpreti amb això que els populars entren en aquesta qüestió amb un perfil més baix. «No n’hi ha prou que el Govern insisteixi a dir que les afirmacions de Vidal no són certes; li demanem que ho denunciï en un jutjat, perquè quan a un l’acusen de robar i és mentida, el normal és presentar una denúncia al jutjat», va manifestar Xavier García Albiol demostrant que els populars no en deixaran passar ni una.

    Tampoc Miquel Iceta s’ha quedat enrere. «Quan un jutge explica que s’estan cometent il·legalitats no és un qualsevol, no és una tertúlia de cafè», va avisar, i va intentar restar innocència a la situació actual: «Si un vol fer un referèndum il·legal, haurà de fer alguna il·legalitat, ¿oi? ¿Com es fa un referèndum il·legal sense saltar-se la llei?».