Cospedal augmentarà el pressupost de Defensa amb l'aval de PSOE i Ciutadans

El Govern vol que la inversió arribi al 2% del PIB en la pròxima dècada

undefined36897811 madrid  16 01 2017   mar a dolores de cospedal  ministra de 170116164534

undefined36897811 madrid 16 01 2017 mar a dolores de cospedal ministra de 170116164534 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La sintonia que el PP ha trobat en el PSOE i Ciutadans per aprovar algunes mesures com la devolució de les clàusules terra i la creació d’un defensor de l’estalviador sembla que es donarà en una altra àrea en què tradicionalment no està ben vista la despesa: el pressupost del Ministeri de Defensa.

La titular d’aquest departament, María Dolores de Cospedal, considera que és hora que els espanyols superin aquest complex i assumeixin que afrontar «els riscos i amenaces» del segle XXI té un cost i s’ha de traslladar de forma «realista» als comptes públics. En aquest sentit, Cospedal aspira que, en els pròxims deu anys, la despesa en Defensa pugui arribar a superar el 2% del PIB, sobretot després dels ajustos per la crisi del 2008, un propòsit que comparteixen els socialistes i el partit taronja, segons fonts governamentals.

De fet, els països de l’OTAN –una organització pendent de saber si l’Administració de Trump prendrà decisions unilaterals que alterin la seva estructura– es van comprometre en la cimera de Cardiff de fa tres anys a acabar amb les retallades i invertir el 2% abans del 2024. El pressupost espanyol de Defensa va arribar a caure al 0,6% del PIB el 2014 i en aquests moments ronda el 0,9%.

En tot cas, el Govern confia que en aquest còmput l’Aliança li permeti incloure les inversions que Espanya fa en la lluita contra el tràfic d’éssers humans, ja que «es poden considerar diners dedicats a seguretat i defensa», apunten fonts de l’Executiu.

Comptes més transparents

Aquest any els comptes del ministeri passaran de 6.000 milions d’euros a gairebé 8.000, augment que suposa una alça del 33%. Aquest percentatge de creixement es deu al fet que, per primera vegada, i després que el Tribunal Constitucional ho hagi declarat il·legal, el Govern no intentarà aparentar que gasta menys en Defensa. Aquests anys enrere l’Executiu de Mariano Rajoy separava la factura dels Programes Especials d’Armament i demanava crèdits extraordinaris per decret llei per atendre els deutes amb la indústria militar.

Notícies relacionades

Ara, després del toc d’atenció del TC, aquesta factura s’inclou al Pressupost normal i és la principal raó de l’elevat augment. La hipoteca global d’aquests programes, que es van posar en marxa en època de bonança, venç el 2030 i puja a gairebé 30.000 milions.

Aquesta correcció per incloure el deute de l’armament ha sigut aplaudida tant pel PSOE com per Ciutadans. L’objectiu de Cospedal tal com ho ha plantejat als grups, és aprovar una llei d’estabilitat i sosteniment de les Forces Armades, un assumpte que els dos partits a l’oposició portaven als seus programes electorals. Aquesta serà una de les tasques que els diputats començaran a desenvolupar al febrer, després de l’aturada de Nadal i un mes de gener inhàbil al Congrés.