EL POLS INDEPENDENTISTA

Els comuns aposten per crear una "república catalana"

La ponència base de la confluència planteja que, després d'exercir la "sobirania plena", Catalunya decideixi la seva relació amb Espanya

 

  / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ha arribat l’hora de la veritat per als comuns.  Aquest diumenge es presentarà al grup impulsor de la futura confluència les sis ponències que, si s’aproven, serviran com a base dels debats del procés participatiu. Amb el títol d’Un país en comú, aquest procés arrenca amb l’acte a les Cotxeres de Sants i ha de culminar el primer o el segon cap de setmana del mes d’abril amb l’assemblea fundacional. De totes les ponències que es debatran, la que té més interès és la que tracta sobre l’eix nacional. En el document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, es proposa «la creació d’una república catalana» que, una vegada proclamada i exercint la seva «plena sobirania», decideixi si vol o no associar-se amb Espanya.

  

L’ambiciós text, que fonts d’En Comú Podem recalquen que només és una primera proposta, certifica que la relació entre Catalunya i Espanya ha arribat a un punt de no retorn: «Catalunya és una nació sobirana (...) que està dins d’un marc au-

tonòmic d’un règim en fallida i que l’impossibilita d’exercir la seva sobirania». En aquest context, els comuns consideren que ara ja no es tracta de revisar el pacte constitucional, sinó d’iniciar un camí nou: el de la república catalana. «Una república que, a través d’un procés constituent, podrà compartir sobiranies, en tot allò que consideri i decideixi la ciutadania catalana, amb un Estat que hauria de ser plurinacional».

PROCÉS SENSE CONCRETAR

La idea de fraternitat amb la resta de pobles de l’Estat es manté, encara que deixant clar que han de ser els catalans els que elegeixin si volen tenir o no aquesta relació amb Espanya. Fraternitat que fan extensiva a la resta de pobles d’Europa i del món. En el text no s’especifica com s’arribaria a aquesta república catalana, si aquesta implicaria la sortida automàtica d’Espanya, ni quant temps passaria entre la proclamació i la decisió sobre els vincles amb l’Estat espanyol. En canvi, el que sí que deixa clara la proposta és que «per fer factible aquesta nova realitat, s’han d’activar processos constituents, que es reforcin mútuament tant a Catalunya com a Espanya i que tinguin al seu centre el dret a l’autodeterminació dels pobles».

LA PEDRA FILOSOFAL

El referèndum segueix sent la pedra filosofal per als comuns. No només perquè és la bandera que va guiar En Comú Podem a dues victòries a Catalunya en les eleccions generals, sinó perquè el sobiranisme és el denominador comú entre els federalistes, confederalistes i independentistes que formen part dels diferents partits (Barcelona en Comú, ICV, Podem i EUiA). Però el concepte de sobirania, com s’ha encarregat de recordar en repetides ocasions Xavier Domènech i es reflecteix en el document, ha d’anar molt més enllà d’independència sí o independència no.

    

«Volem una Catalunya sobirana en termes nacionals, però també en termes econòmics, ambientals i socials». Com ja indica el nom de la ponència, Un país fratern i sobirà en tots els àmbits, ser sobirà implica també «no estar tampoc sotmès als dictats del Fons Monetari Internacional, la Comissió Europea o el Banc Central Europeu».

ELS ALTRES EIXOS I EL NOM

El municipalisme i les classes populars han de ser els motors d’una confluència que neix amb voluntat de configurar una majoria alternativa. A més a més de la qüestió nacional, les altres ponències plantejaran un nou model econòmic i ecològic basat en la sostenibilitat; un nou model de benestar per a una societat justa i igualitària; una revolució democràtica i feminista; un país inclusiu on tots tinguin cabuda; i un projecte de país que inclogui tots els territoris. Els inscrits en el procés participatiu podran fer les seves propostes d’esmenes als diferents textos, que hauran de ser avalats en l’assemblea constituent que se celebrarà el mes d’abril vinent.

Notícies relacionades

  

 El nom del partit el votaran les bases abans de la celebració del citat conclave a partir de diferents propostes que efectuarà el grup promotor. Encara falta per definir si aquesta votació serà telemàtica o presencial, així com si hauria de ser ratificada en l’assemblea. Els comuns han registrat de moment diversos noms: Comuns, En Comú Podem i Catalunya en Comú. Totes les propostes coincideixen a incloure-hi el concepte comú, encara que les dues primeres parteixen amb més opcions d’acabar sent la denominació definitiva.   H

Les claus

"Catalunya és una nació sobirana i, com a tal, ha de tenir ple dret a construir el seu futur. Des del punt de vista institucional, Catalunya està avui immersa en el marc autonòmic d'un règim que fa fallida i que impossibilita l'exercici de la seva sobirania, tant per la negació del caràcter plurinacional de l'Estat espanyol com per la limitada capacitat d'intervenció que té Catalunya en múltiples esferes que afecten la vida dels catalans i les catalanes".