LES PORTADES DE LA PREMSA

L'Estat es blinda davant Puigdemont, assegura 'La Razón'

'El Punt Avui' usa la imatge de les banderes d'Espanya i les autonòmiques tombades pel vent a la conferència de presidents com "la brillant metàfora de la cimera"

portadamundo1801

portadamundo1801

3
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

La conferència de presidents obre aquest dimecres les portades de tots els diaris de Barcelona i Madrid, excepte la de l''Ara'. I cadascú amb la seva particular interpretació per no decebre els seus respectius lectors. Mentre que 'La Razón' dedueix de la cimera del Senat presidida per Mariano Rajoy que s'ha segellat "un pacte per blindar l'Estat autonòmic davant Carles Puigdemont", 'El Punt Avui' publica a la seva primera pàgina la imatge de les banderes espanyola i autonòmiques tombades per un cop de vent a l'exterior de la Cambra alta com "la metàfora de la cimera". Per si quedaven dubtes, l'editorial del diari independentista es titula "Banderes del règim del 78 per terra".

Encara que l'assumpte és el mateix a tots els rotatius, les conclusions són variades. 'El País' es fixa que s'ha pactat estudiar un nou model de finançament autonòmic; 'La Vanguardia' destaca que els presidents autonòmics qüestionen la fiscalitat de Madrid -alguns socialistes acusen aquesta comunitat de ser un "paradís fiscal"-, i 'El Mundo' subratlla que aquest finançament està "encallat per la falta d'ingressos".

En un subtítol, 'La Razón' escriu "catalunya" amb la c minúscula, segurament per un error involuntari, però que no deixa de ser curiós en un mitjà declaradament anticatalanista.

ABSÈNCIES CRITICADES

Al seu editorial, 'La Vanguardia' lamenta les absències de Puigdemont i Iñigo Urkullu. "Es pot entendre -apunta el vaixell insígnia del grup Godó- que el País Basc i Catalunya hagin preferit, en l'actual conjuntura, la plantada a l'assistència. Però mentre l'ordenament estatal sigui el que és, la conferència de presidents autonòmics constitueix un instrument de participació i debat on Catalunya té coses a dir. La veu de cada president autonòmic és necessària per millorar la gestió del conjunt del país".

'El Mundo' també critica les absències del 'lehendakari' i del president català. "Primer -argumenta- perquè suposa no complir amb la seva feina, que consisteix en gran mesura a arribar a acords amb altres administracions. I, segon, perquè el seu gest de desaire constitueix una contradicció palmària amb la seva permanent exigència de diàleg al Govern".

QUADROS ESCOCESOS DE L'EUROESCÈPTICA MAY

La renúncia de la primera ministra britànica, Theresa May, al mercat únic europeu per controlar la immigració al Regne Unit i la seva aposta per un 'brexit' dur és una altra notícia destacada a les primeres pàgines de diverses capçaleres, que acompanyen aquesta notícia amb una foto de la líder anglesa amb un vestit jaqueta de quadros escocesos de gust discutible però indubtable simbolisme.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Pacte per a un nou model de finançament autonòmic"; "La policia catalana demana protecció davant les amenaces de la CUP"; "May aposta per un 'brexit' dur amb una decisió final del Parlament"; "Xi Jinping substitueix els EUA com a paladí del lliure comerç"; "Putin defensa Trump i afirma que es conspira contra ell".

EL MUNDO

"El finançament autonòmic s'encalla per la falta d'ingressos"; "La CUP exigeix a Junts pel Sí apujar impostos"; "Theresa May renuncia al mercat únic per controlar la immigració"; "Errejón i els anticapitalistes s'uneixen per restar poder a Pablo Iglesias"; "L'enviat de Trump a Davos: 'Els buròcrates de la UE no gestionen bé".

ABC

"May amenaça la UE amb una guerra comercial. La 'premier' britànica desvela els seus plans: el Regne Unit sortirà del mercat únic i si Europa el 'castiga' crearà un paradís fiscal".

LA RAZÓN

"Pacte per blindar l'Estat autonòmic davant Puigdemont"; "May aposta pel 'brexit' dur: deixar el mercat únic i control de fronteres"; "La UGT d'Astúries es va finançar amb els diners dels aturats"; "Brussel·les dona llum verda al pressupost d'Espanya, però l'avisa del dèficit".

LA VANGUARDIA

"Els líders autonòmics qüestionen la fiscalitat de Madrid"; "El Govern no estarà en les negociacions del finançament"; "Protesta d'urbans i mossos per demanar 'respecte institucional"; "La CUP dobla la pressió sobre el Govern per apujar l'IRPF"; "May aclareix dubtes: adeu a Europa".

EL PUNT AVUI

"Més cafè per a tots"; "El Govern qualifica d'inconcrets i sense recorregut els acords aconseguits"; "Isabel-Clara Simó, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes"; "May rebutja un 'brexit' a mitges i dirà adeu al mercat únic".

ARA

"El Govern fixarà un preu recomanat per als lloguers"; "May, desafiant: 'No arribar a un acord amb la UE és millor que arribar a un mal acord"; "Rajoy avisa Catalunya que li pot imposar el nou finançament"; "Justícia aspira a tancar la Model a finals del 2017"; "Simó, Premi d'Honor al compromís i l'energia".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Barcelona té els lloguers més cars d'Espanya"; "Rajoy nega un tracte bilateral a Catalunya"; "May opta pel 'brexit' dur i renuncia al mercat únic"; "41 fotos mostren els pares practicant sexe davant de Nadia"; "Policies de Catalunya, al carrer".