LES PORTADES DE LA PREMSA

El Govern proposa l'elecció directa dels alcaldes i amb un mandat de 6 anys, informa l''Ara'

Generalitat, associacions municipalistes i diputacions plantegen un canvi radical de les lleis de règim local

La llibertat condicional d'Oleguer Pujol i la dimissió de Trillo protagonitzen totes les portades de Madrid i Barcelona

13-ene-castellano-02

13-ene-castellano-02

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

El Govern de la Generalitat, les entitats municipalistes i les quatre diputacions provincials catalanes proposen un canvi radical en les lleis de règim local que suposaria l'elecció directa dels alcaldes en els comicis municipals, que se celebrarien cada sis anys en lloc de cada quatre com fins ara.

És aquesta notícia, publicada aquest divendres pel diari 'Ara', una de les que criden més l'atenció del quiosc, juntament amb la d'EL PERIÓDICO, que destaca que el Ministeri d'Hisenda castigarà les empreses moroses que paguin als creditors a més de 60 dies.

MÉS IMPOSTOS

L'informe de la reforma de l'administració local catalana al qual ha tingut accés l''Ara' inclou la millora del finançament dels consistoris a través d'un tram propi de l'impost de la renda (IRPF) i d'una actualització més freqüent de l'impost sobre béns immobles (IBI) en lloc dels actuals períodes de 10 actuals.

La posada en llibertat d'Oleguer Pujol Ferrusola, el fill petit de l'expresident de la Generalitat i fundador de Convergència Democràtica (ara PDECat), malgrat la petició del fiscal anticorrupció que fos empresonat, és una notícia que apareix a les portades dels vuit diaris de Madrid i Barcelona. "Oleguer segueix blanquejant, però el jutge el deixa en llibertat", protesta 'El Mundo'.

Una altra notícia comuna en set dels vuit rotatius ('El Punt Avui' és l'excepció) és la dimissió de Federico Trillo després de veure's abandonat a la seva sort per Mariano Rajoy davant les últimes notícies relacionades amb el cas del Iak-42, l'avió militar que es va estavellar a Turquia i va causar la mort de 62 militars espanyols.

CONTRA PODEM I CIUTADANS

L'envelliment prematur del comportament de les cúpules dirigents dels partits de la denominada una mica ingènuament nova política. En un dels seus editorials, 'La Vanguardia' opina que Podem Ciutadans, malgrat ser partits joves, no estan exempts de pulsions de la vella política. "La novetat de les seves polítiques no és integral. Al contrari, des de posicions diferents i divergents, tant Podem com Ciutadans conserven similars tics de la vella política que diuen que vénen a superar".

L'editorial del vaixell insígnia del grup Godó sosté que potser el principal d'aquests tics és "el personalisme i el presidencialisme" dels seus principals dirigents, Pablo Iglesias i Albert Rivera. "En el cas de Podem -opina-, això potser és relativament fàcil d'explicar. Per una part, perquè a l'estar integrat per diferents formacions, gairebé com una confederació de partits de diferents comunitats, la seva homogeneïtat és relativa, i el nombre de veus que es manifesten a les seves files, elevat".

LE PEN, A LA TORRE TRUMP

'El País' reprodueix a la portada una foto de 'Huffington Post' en què la ultradretana francesa Marine Le Pen apareix en unes dependències de la Torre Trump de Nova York. El diari admet que no se sap si hi va haver alguna trobada entre la candidata del Front Nacional a la presidència de la República Francesa i el president electe nord-americà.

Si es confirmés una entesa entre l'extremista francesa i el xenòfob nord-americà, es produiria la inèdita circumstància que una política de la Unió Europea manté més que excel·lents relacions al mateix temps amb els màxims mandataris dels Estats Units i de Rússia, ja que està documentat que el Front Nacional ha rebut finançament del partit del president Vladímir Putin. ¿També l'ajudarà el multimilionari president Donald Trump?   

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Trillo deixa l'Ambaixada a Londres pel 'cas Iak-42"; "El Pentàgon i la CIA avisen Trump del perill de Rússia"; "Els EUA acusen Fiat Chrysler de falsejar les emissions"; "Aznar no fundarà un altre partit, però adverteix que no pensa callar".

EL MUNDO

"Oleguer Pujol segueix blanquejant, però el jutge el deixa en llibertat"; "L'epidèmia de grip causa 53 morts i col·lapsa els hospitals"; "Federico Trillo abandona l'Ambaixada de Londres al retirar-li el seu suport Rajoy"; "Aznar adverteix que no deixa el debat polític: 'Espanya és la nostra tasca".

ABC

"El jutge admet que Oleguer Pujol ha seguit blanquejant, però defuig empresonar-lo. La fiscalia demana per primera vegada presó per a un membre del clan. De la Mata es limita a retirar-li el passaport, malgrat veure-li "capacitats sobrades per ocultar actius".

LA RAZÓN

"Cifuentes haurà de defensar les seves primàries davant el ple del congrés del PP"; "El jutge deixa en llibertat Oleguer Pujol malgrat que segueix blanquejant"; "Trillo dimiteix després de la retirada del suport de Rajoy"; "La Intel·ligència dels EUA no nega la veracitat de l'informe sexual rus sobre Trump".

LA VANGUARDIA

"Montoro avança que el 2017 serà l'any 'més difícil"; "El jutge frena la fiscalia i deixa lliure Oleguer Pujol"; "Trillo cedeix i abandona l'Ambaixada de Londres pel Iak-42"; "El desplegament de tancs dels EUA a Polònia irrita Moscou".

EL PERIÓDICO

"Hisenda castigarà les empreses moroses"; "Trillo dimiteix finalment com a ambaixador a Londres"; "El nou telèfon del 'bullying' acredita 33 casos al dia"; "Merlin compra la Torre Agbar per a oficines"; "Trump: espies, sexe i traïcions dins del Partit Republicà".

ARA

"Alcaldes d'elecció directa amb mandats de 6 anys"; "La Torre Agbar no serà un hotel"; "Trillo dimiteix finalment d'ambaixador a Londres"; "El jutge deixa Oleguer Pujol en llibertat sense passaport"; "Arriba una onada de fred que durarà una setmana".

EL PUNT AVUI

"Rajoy no afluixa"; "Els Gaudí escalfen motors"; "El Govern de Trump no marxa alhora"; "El jutge retira el passaport a Oleguer Pujol"; "La CUP demana que el president s'impliqui en el pressupost".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Munilla confirma un altre cas d'abusos de l'exvicari i no descarta més víctimes"; "Una investigació sobre l'Estat Islàmic condueix fins a una armeria de Getxo"; "El Govern central recorre avui la llei basca d'addiccions"; "Tensions al PP basc. Alonso i Damborenea se citen per segellar la bretxa a Biscaia".