Desobediència de suma i segueix

La detenció de Joan Coma se suma a la de l'alcaldessa de Berga i a la dels que van cremar fotos del Rei

lpuig36159916 mayor of berga montse venturos  r  raises her fist as she le161104140841

lpuig36159916 mayor of berga montse venturos r raises her fist as she le161104140841 / PAU BARRENA

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La detenció de Joan Coma suposa un pas més en l'escalada de judicialització política que viu Catalunya. Des que fa dos mesos diversos ajuntaments, sobretot els liderats per la CUP, van instar a mantenir les seus municipals obertes el dia de la festa nacional espanyola, el 12 d'octubre, hi ha hagut diverses actuacions reglamentàries contra membres del partit anticapitalista.

El 4 de novembre els Mossos van detenir al seu domicili l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, que no va comparèixer davant el Jutjat d'Instrucció número 1 de la ciutat fins en dues ocasions pel cas de l'estelada penjada a l'ajuntament de la localitat. Venturós està sent investigada per delicte electoral a l'haver-se negat a despenjar l'estelada del consistori com se li va requerir durant les eleccions generals i autonòmiques (20-D i 27-S). Després de declarar davant el jutge, l'alcaldessa va ser posada en llibertat.

El 12 de desembre, després d'una nova jornada de portes obertes en un festiu de caràcter polític, el 6 de desembre, dia de la Constitució, la policia autonòmica va detenir cinc simpatitzants de l'esquerra independentista que també s'havien negat a comparèixer en videocompareixença en la causa oberta per la crema de fotos del Rei en la manifestació alternativa de l'11 de setembre, a la plaça d'Urquinaona. Després del seu trasllat a Madrid, fet també pels Mossos (ha sigut la Guàrdia Civil qui ha transportat el regidor Coma), i després de negar-se a declarar davant l'Audiència Nacional, tots cinc van ser posats en llibertat.

Les causes de les detencions han sigut, sempre, negar-se a prestar-se declaració. Això sí, els motius de les declaracions són diversos: no despenjar una estelada; cremar fotos de Felip VI i, en el cas de Coma, instar a la desobediència dels tribunals espanyols, cosa que s'entén com instar la “sedició”.

COMPAREIXENCES SENSE DETENCIÓ

Notícies relacionades

A aquestes detencions s'hi ha de sumar, en el context del procés sobiranista, les declaracions de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com a imputadael 16 de desembre, i de la resta de membres de la Mesa (el 19 i el 20), com a testimonis, per permetre la votació sobre les conclusions de la ponència del procés constituent, al juliol.

Així mateix, l'avui diputat del grup mixt, Francesc Homs (PDECat) va comparèixer com a investigat davant l'Audiència Nacional pel cas del 9-N, el 19 de setembre.