Laz Generalitat i la CUP xoquen pels concerts educatius

La consellera Ruiz exclou aquest debat de la negociació dels pressupostos

jrico35949577 barcelona  18 10 2016 reunio del consell executiu del govern161222105659

jrico35949577 barcelona 18 10 2016 reunio del consell executiu del govern161222105659 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Un control més gran dels concerts educatius i retirar els de les escoles que segreguen per sexes són dos aspectes que, segons la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, no es poden abordar en el debat dels pressupostos, com pretén la CUP, perquè depenen de la llei d’educació de Catalunya (LEC). Ruiz considera que ara toca parlar de «quants diners invertim en educació» tot i que ha reconegut que el descart també té a veure amb el fet que aquestes qüestions no formen part del programa electoral de Junts pel Sí.

En una entrevista amb l’ACN, la consellera d’Ensenyament manifesta que l’objectiu de millorar el sistema educatiu «no té absolutament res a veure» amb la provisió del sistema, sinó amb el fet de treballar per «buscar estratègies» i polítiques educatives que garanteixin que tot alumne pugui arribar «al màxim de les seves possibilitats», independentment de la titularitat dels diferents centres educatius.

Ruiz defensa en el transcurs de l’entrevista l’existència d’escoles públiques i privades en un mateix marc legislatiu i reitera que el servei d’educació a Catalunya està millorant molt «en qualitat i també en equitat». La consellera també insisteix en el caràcter «social» dels pressupostos de la Generalitat per al 2017 i afirma que, en matèria educativa, posen davantl’atenció prioritària als alumnes i les seves possibilitats d’èxit.

L’educació concertada ja va ser un dels cavalls de batalla durant les negociacions entre la coalició Junts pel Sí i la CUP el 2015. Entre les 20 mesures de què constava el pla de xoc que oferia la coalició de CDC i ERC hi havia la de retirar el diner públic a les escoles que segreguen els alumnes per sexe, però això no es va arribar a plasmar en la proposta final. Convergència, ara Partit Demòcrata Català, sempre ha defensat aquest tipus d’escoles mentre que la CUP no ha amagat mai el seu rebuig als concerts educatius.

Davant la tirallonga d’avisos o amenaces, escolliu el que preferiu, que el sector convergent de la coalició Junts pel Sí ha llançat a la CUP en el transcurs dels últims mesos, recordant que només hi haurà referèndum si els anticapitalistes recolzen els pressupostos, els cupaires han passat a l’atac, en el camp mediàtic. Ahir, la CUP va anunciar que «ja està treballant» en una campanya pel sí que llançarà el mes de febrer vinent. Missatge implícit: hi haurà referèndum i aquest no té res a veure amb els comptes del 2017.

Notícies relacionades

L’oportunitat de l’anunci, tenint en compte que avui se celebrarà la cimera sobre la consulta vinculant al Palau de la Generalitat, tampoc és, òbviament, casual. En aquest conclave, o en els que el segueixin, els anticapitalistes s’enfrontaran amb el Govern no només pels pressupostos, sinó, també, pel paper que han de tenir els Mossos en tot el procés fins a les urnes.

FER I GUANYAR EL REFERÈNDUM

Segons va explicar ahir el portaveu de la direcció del partit anticapitalista, Quim Arrufat, la formació «hi ha començat a treballar i es pretén llançar-la com més aviat millor per mobilitzar la població pel sí, però també per garantir que la celebració del referèndum sigui absolutament indiscutible, de totes, totes. Només la força del carrer el farà possible: fer-lo i guanyar-lo». Les imatges facilitades fins ara són dels cartells, presidits sempre pel sí i sobre els colors que la CUP bateja com «de les lluites socials».