EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Puigdemont busca exhibir un suport transversal al referèndum

La cimera pro consulta crearà un grup coordinador amb Joan Ignasi Elena, entre altres

Junts pel Sí i CUP intenten amarrar al full de ruta uns escèptics comuns

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABI BARRENA / BARCELONA

La cimera del referèndum, que unirà aquesta tarda partits i entitats socials al Parlament, servirà per tornar a llançar el missatge d’unitat política del 84,6% dels catalans a favor de la consulta, tal com va recollir l’últim baròmetre del GESOP per a EL PERIÓDICO. El Pacte pel Dret a Decidir de Joan Rigol donarà pas a un grup coordinador coral del Pacte Nacional pel Referèndum (el PNR, un altre acrònim per al procés) en què també hi serà Joan Ignasi Elena, exdiputat i vinculat a l’ala catalanista del socialisme, i es temptegen altres noms pròxims als partits a favor de la consulta.

La intenció de la sessió d’avui al Parlament és donar una última oportunitat al referèndum pactat. I no és descartable que es plantegin accions de difusió pública d’aquesta aposta. Però el missatge clau serà la foto: veure junts bona part del Govern, representants de Junts pel Sí, de la CUP i de Catalunya Sí que es Pot, amb l’afegit de la participació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de l’expresident Artur Mas i de representants d’entitats, sindicats i patronals.

L’objectiu de Junts pel Sí és que una vegada es constati l’enèsim 'no' del Govern espanyol a la consulta, almenys una part de l’espai dels comuns recolzi la consulta unilateral. De moment es vol exhibir unitat, encara que aquesta tingui els peus de fang. I com a mostra, les advertències d’un dels que participarà avui en la trobada del Parlament, Joan Carles Gallego, líder de CCOO.

Per Gallego, no es pot extreure de la cimera el missatge que es farà un altre 9-N o una consulta de manera unilateral. «Hauria de sortir d’una manera molt clara i neta la voluntat de negociar amb el Govern un referèndum. Però per negociar no pots dir que faràs el referèndum sense negociació. No es pot dir que faràs el que et doni la gana», va advertir ahir el dirigent sindical.

EQUILIBRIS CUPAIRES-SÍ QUE ÉS POT

Notícies relacionades

A l’altre extrem dels partidaris del referèndum hi ha la CUP, que no vol sentir parlar de res que tingui a veure amb demanar permís o pactar amb l’Estat la convocatòria del referèndum. I la CUP és el soci del Govern, així que Puigdemont intentarà fer equilibris entre la posició dels anticapitalistes i la de Gallego o de Catalunya Sí que es Pot, coalició que va pactar amb Junts pel Sí una resolució sobre la necessitat de contactar amb responsables estatals i internacionals per a la celebració d’un referèndum pactat.

Una resolució que segueix vigent, a diferència de la del referèndum unilateral pactada per JxSí i els cupaires i suspesa també pel Tribunal Constitucional.