EL 'CAS TAULA'

El jutge investiga una altra campanya electoral de Rita Barberá

Indaga si el PP va gastar 20 vegades més del que va declarar en els comicis del 2007

L'exalcaldessa de València va obtenir en aquelles eleccions el seu millor resultat

jrico16001417 valencia 17 5 11 politica campa a electoral 22 m la alcaldes161220191342

jrico16001417 valencia 17 5 11 politica campa a electoral 22 m la alcaldes161220191342

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

La victòria electoral més contundent de Rita Barberá a l’Ajuntament de València també està sota sospita. El jutge instructor del 'cas Taula', que investiga les campanyes municipals del PP del 2011 i el 2015, ha ampliat el seu focus per incloure-hi també la del 2007, segons va avançar ahir 'Valencia Plaza', que va aportar al jutjat la documentació que ha impulsat la investigació.

  

 En aquelles eleccions, Barberá, morta recentment, va obtenir un 56% de suport i 21 regidors dels 33 del consistori. La millor de les seves majories absolutes. Però la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, la Fiscalia Anticorrupció i l’instructor tenen indicis que el PP hauria pogut gastar-se en aquella campanya més de tres milions d’euros, en lloc dels 150.000 que va declarar.

  

 Segons els documents aportats pel diari digital, el PP va contractar per a aquella campanya l’empresa Laterne i aquesta va ser l’encarregada de rebre les donacions de diverses empreses constructores i de serveis, per pagar als proveïdors dels actes de la campanya. D’aquesta manera, els diners no van arribar mai a passar pels comptes del PP, ni pels oficials ni pels que aparentment tenia ocults.

    

Entre les empreses que suposadament van sufragar la campanya, les que més hi van aportar van ser Secopsa, Sociedad de Agricultores de la Vega, Nou Litoral, Lubasa, Pavasal Fomento de Construcciones y Contratas. Segons aquestes informacions, dues filials de la mateixa Laterne van aportar també 800.000 euros per sufragar les despeses per a la promoció de Barberá. Segons es va publicar en el seu moment, pocs mesos després, l’ajuntament va contractar mitjançant una fundació i una associació diversos projectes amb aquest conglomerat empresarial per gairebé 900.000 euros. El grup empresarial va suspendre pagaments el 2008 i Vicente Sáez Tormo, el seu propietari, va morir fa més de dos anys, un fet que està dificultant la investigació.

DEL DOPATGE AL DESMARCATGE

Els partits que llavors eren a l’oposició municipal i que ara governen van coincidir a assegurar que, si es confirmen aquestes sospites, el PP hauria guanyat les eleccions «dopat». Així ho va assegurar Joan Ribó, l’actual alcalde, i també Manolo Mata, portaveu del PSPV a les Corts. «Som davant d’un escàndol democràtic sense precedents que ha provocat que el PP ens hagi robat milions d’euros als valencians i moltes eleccions a la resta de partits que hi vam concórrer sense igualtat de condicions», va assenyalar.

Notícies relacionades

    

Per la seva part, Fernando Martí-nez Maillo, vicesecretari d’organització del PP, va demanar que s’arribi «fins al final», però va dir que és «important» recordar que la investigació se circumscriu a l’organització municipal.