Iglesias exigeix que desapareguin els corrents de Podem

Planteja a la cúpula que no hi ha d'haver "blocs" per evitar convertir el partit en un "camp de batalla" després del congrés

El Consell Ciutadà Estatal busca un acord menor en qüestions tècniques perquè el més rellevant es decideix en referèndum

undefined36647022 madrod 17 12 2016 pablo iglesias junto a i igo errejon y pab161217115624

undefined36647022 madrod 17 12 2016 pablo iglesias junto a i igo errejon y pab161217115624 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo Iglesias creu que els corrents interns de Podem han de desaparèixer després del congrés previst per al mes de febrer, Vistalegre II. Així ho ha plantejat a la cúpula en la reunió d'aquest dissabte, amb l'argument que si segueix existint un alineament de diferents sensibilitats la força morada es pot convertir “en un camp de batalla de diferents partits que competeixen dins”. El secretari general considera que, encara que no tots pensin igual, no s'han de “construir blocs, ni corrents, ni partits dins del partit irreconciliables després del procés”. 

Iglesias ha plantejat el seu discurs davant un Consell Ciutadà Estatal (CCE) de majoria errejonista, amb els quals manté un pols per determinar tres aspectes crucials per al futur de Podem: quines són les regles de joc del seu congrés (que s'elegeix en un referèndum des d'aquest diumenge fins dimarts, quina ha de ser l'estructura orgànica i quin és el rumb polític en la nova etapa (radical o transversal).

El discurs del líder és un missatge directe a Íñigo Errejón, el secretari polític, que després de dos anys de trajectòria al costat d'Iglesias ara se'n desmarca i construeix la seva pròpia identitat al liderar una proposta alternativa en el full de ruta de Vistalegre II que defensa el número u.

Amb les seves paraules Iglesias intenta canviar una de les expressions més significatives d'Errejón aquesta setmana. El secretari polític va demanar que el congrés no es converteixi en “una lluita de galls” entre els dos lideratges, per reclamar un debat polític de fons en què primin les idees a les cares. Iglesias va ara més enllà perquè entén que evitar el “camp de batalla” implica que no hi hagi discrepàncies amb pes de corrent intern. 

EN VIGÍLIES DE LA CONSULTA

El moment elegit pel líder per reclamar que no hi hagi famílies no és intranscendent. Ho planteja la vigília del referèndum, que constitueix el primer enfrontament directe a les urnes entre ell i Errejón. Ho fa, també, després d'haver enquadrat el número dos en el "corrent crític" de Podem.

Notícies relacionades

Com que la decisió sobre les regles de joc de Vistalegre II s'elegeixen en la consulta als militants, la reunió de la cúpula aquest dissabte decideix en realitat sobre altres aspectes menys rellevants.

Abans d'entrar a la reunió tant Iglesias com Errejón han suggerit que havien arribat a un preacord en algunes qüestions menors, com la configuració de l'equip tècnic que ha de coordinar la preparació del congrés. El secretari polític ha assenyalat que el més rellevant de la reunió és arribar a una entesa que els permeti seguir junts com a partit malgrat les discrepàncies evidents que enfronten les tres ànimes del partit.