Iglesias evita confirmar la continuïtat d'Errejón com el seu número 2

El líder de Podem alaba el seu paper de portaveu al Congrés i li demana que estigui "al seu costat", no "enfront" d'ell

El secretari polític admet que si perd el seu projecte a Vistalegre II estarà "on sigui més útil"

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Quan falten 24 hores perquè s'acabin unes votacions crucials a Podem que determinaran quines regles del joc s'apliquen en el congrés de la formació, les 'pablistes' o les 'errejonistas', els líders dels dos corrents han tractat aquest dilluns, en dues entrevistes, de treure importància a la divisió interna i vendre les bondats que en una organització política "es construeixi la unitat discutint". No obstant, les enormes diferències entre tots dos s'evidencien quan cadascun defensa amb vehemència el seu model organitzatiu per a Vistalegre II. A més, Pablo Iglesias ha evitat confirmar que Íñigo Errejón continuarà com a número 2, des de la secretaria política

El líder de Podem ha mirar de llimar diferències assegurant que "ni es carregaran, ni s'assassinarà, executarà o rellevarà" Errejón perquè "evidentment" és un dels millors "talents" del partit morat. Però s'ha limitat a assenyalar que ell el vol tenir "a prop", "al seu costat, no enfront" d'ell, i que li "encanta" la seva feina com a portaveu parlamentari. Res sobre el seu lloc en la pròxima direcció que surti del congrés, que se celebrarà a mitjans de febrer i on s'haurà de veure si Errejón s'atreveix a presentar una candidatura diferent de la d'Iglesias. Els seus pròxims passos dependran en gran manera del resultat de la votació sobre les regles del joc. Ell defensa que el projecte polític es voti de manera diferent de les llistes, amb la vista posada en la possibilitat que si guanya la seva estratègia, després Iglesias l'hagi d'aplicar, sense necessitat de fer ell el pas de disputar-li la secretària general. No obstant, el líder de Podem defensa una votació conjunta, per així minar la possibilitats dels errejonistes. I els anticapitalistes, pròxims a Iglesias, propugnen el relleu d'Errejón com a número 2.  

PERSONALISMES I SUPÈRBIA

"No concebo que es voti la gent perquè et caigui bé i no perquè s'està d'acord amb les idees", ha insistit Iglesias aquest dilluns a 'El programa de Ana Rosa'. El dirigent ha acusat "els companys d'Errejón" de defensar un "sistema personalista", mentre que ell advoca per un model "més proporcional" que "protegeix les minories". Tot i així, ha reconegut que a Podem hi ha hagut "un excés de personalisme" al voltant d'ell i Errejón i ha admès que, de vegades, com a secretari general s'ha comportat amb "supèrbia". 

Notícies relacionades

Errejón ha coincidit amb Iglesias que Podem s'ha d'encaminar cap a una "organització més oberta, que no depengui d'un portaveu o dos", i com a crítica encoberta cap al model que ara dirigeix Iglesias ha demanat un partit "més obert, democràtic i plural". En aquest sentit, en una entrevista a Radiocable ha afirmat que la seva proposta d'organització del congrés és més "proporcional" que la d'Iglesias. 

Més enllà dels tecnicismes al voltant del conclave, el responsable polític ha tornat a reconèixer que podria ser laminat després del congrés. Així, ha assegurat que si les seves tesis no triomfen a Vistalegre II, "ell estarà on sigui més útil" perquè a Podem tothom hi està "de pas".