L'independentisme donarà suport avui divendres a Forcadell davant del jutge

El Govern i multitud de càrrecs electes acompanyaran la presidenta del Parlament

 

  / EFE / ANDREU DALMAU

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / XABI BARRENA / BARCELONA

Avui a les 9.30 hores la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, està citada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Serà interrogada per la presumpta desobediència i prevaricació al permetre que es votessin les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent tot i l’advertència del Tribunal Constitucional (TC). I igual que va fer amb l’expresident Artur Mas quan li va tocar retre comptes davant la justícia per la consulta del 9-N, l’independentisme s’abocarà a donar suport a Forcadell.

La presidenta de la Cambra catalana arribarà al TSJC acompanyada per tot un seguici d’afins. Les entitats sobiranistes han fet una crida als alcades i càrrecs electes a acompanyar-la des del Parlament fins al tribunal. Al capdavant de la comitiva, el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i l’expresident Artur Mas. La convocatòria ciutadana serà a les nou del matí, mitja hora després que la comitiva amb Forcadell hagi iniciat la marxa pel Parc de la Ciutadella.

Forcadell va recórrer la seva imputació al·legant que «cap llei pot prohibir el debat parlamentari ni el debat d’idees». Però el TSJC va rebutjar aquesta al·legació amb l’argument que el procés penal en contra seu «no s’inicia per cap debat d’idees». Els magistrats van aclarir que la causa va començar per «una aparença de delicte de desobediència al mandat d’un tribunal, que constitueix una de les peces bàsiques en l’arquitectura de Dret de les democràcies avançades».

El tribunal va qualificar d’«aparentment arbitrària» l’actuació de Forcadell, ja que, com a «poder polític», estava «obligada» a complir el que havia acordat el Constitucional. I va sostenir que les acusacions abocades per la fiscalia en la seva querella, presentada pels delictes de desobediència i prevaricació, «són versemblants».

MENYSPREU DE FORCADELL

La fiscalia imputa en la seva querella a la parlamentària haver actuat «amb total menyspreu a la Constitució de 1978» i l’acusa de comportar-se «dinamitant el sistema de distribució de competències establertes en el model territorial de l’Estat» i buscant «la derogació per la via de fet de la Constitució».

Notícies relacionades

L’acusació pública defensa que l’actuació portada a terme demostra la «intrínseca arbitrarietat» amb què Forcadell, en un «exercici desviat» de les seves funcions públiques, va permetre la votació. I indica a més en la seva querella que l’actuació de la presidenta del Parlament va ser encaminada a «desvincular» Catalunya del «sistema constitucional» i subratlla que les conclusions aprovades tenien com a «finalitat» obrir un procés constituent, «concretant un pla precís per a la secessió».

L’exsecretari general de la Mesa del Parlament Pere Sol i el lletrat major, Albert Bayona, van declarar el 30 de novembre al TSJC que van elaborar per iniciativa pròpia un breu informe jurídic llegit el 26 de juliol passat al ple del Parlament abans de la votació. El text recordava l’advertència «expressa» del Constitucional que la Mesa del Parlament tenia l’obligació d’impedir qualsevol iniciativa que no fes cas de les resolucions de l’alt tribunal.