40 anys de l''Habla, pueblo, habla'

El 15 de desembre de 1976 es va celebrar el referèndum sobre la llei per a la reforma política que va donar pas a la democràcia a Espanya

Habla, pueblo, habla, de Vino Tinto / periodico

1
Es llegeix en minuts

Aquest dijous fa 40 anys de la celebració del referèndum sobre la llei per a la reforma política que va impulsar Adolfo Suárez per donar per liquidat el règim franquista i posar les bases del nou sistema democràtic. Un referèndum que va ser precedit per una intensa campanya a la ràdio i la televisió, i que va tenir com a banda sonora la cançó 'Habla, pueblo, habla'.

'¿Aprova el projecte de llei per a la reforma política?' va ser la pregunta plantejada per a la consulta que va tenir lloc el 15 de desembre de 1976. Amb una participació del 77,8%, el projecte va rebre un suport aclaparador: hi van votar a favor el 94,17% dels espanyols.

Però més enllà de la votació i de les implicacions per al futur d'Espanya, una de les novetats del referèndum va ser la utilització massiva dels mitjans de comunicació per difondre la campanya a favor del 'sí'. Suárez havia dirigit RTVE entre el 1969 i el 1976 i era molt conscient del poder d'arrossegament de la publicitat en els mitjans.

Notícies relacionades

Hi va haver diversos lemes ('La teva veu és el teu vot', 'Si vols la democràcia, vota', 'Informa't bé i vota'...), però el que més èxit va obtenir va ser el d''Habla, pueblo', coneguda cançó popularitzada pel grup Vino Tinto que acompanyava els anuncis de ràdio i televisió.

Juntament amb 'Libertad sin ira', de Jarcha, 'Habla, pueblo, habla' és un dels himnes de la transició.