Un condemnat per assassinar amb els GAL, detingut per gihadisme

Estava disposat a realitzar accions suïcides contra mitjans de transport, segons Interior

 

  / EFE

1
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts a la ciutat de Segòvia un home nascut a Irun, condemnat per assassinar amb els GAL -va complir condemna per l'assassinat del ferroviari francès Jean Pierre Leiba a Hendaia el 1984-, pel seu recent autoadoctrinament en el gihadisme, fins al punt que "tenia la determinació de cometre un atemptat terrorista".

Segons ha informat Interior, l'individu és considerat molt perillós "i no es descarta que pugui tenir accés a armes de foc, per la qual cosa s'ha activat la unitat especial d'intervenció de la Guàrdia Civil per detenir-lo".

Els agents estan realitzant registres al domicili de l'arrestat a Segòvia i en una altra vivenda de la localitat de La Granja (Segòvia), on esperen obtenir elements que ajudin a reconstruir possibles plans per atemptar, i si per a la seva execució comptava amb ajuda de terceres persones, ja sigui a Espanya o en altres països. També s'investiga si mantenia algun tipus de connexió amb persones integrades dins de la dinàmica del DAESH.

VIATGES A ZONES DE CONFLICTE

El detingut s'havia autoadoctrinat "en l'extremisme religiós de caràcter gihadista, realitzava tasques de difusió de propaganda de DAESH i tenia la determinació de cometre un atemptat terrorista". Havia viatjat a zones de conflicte a l'Afganistan, Síria i Palestina, on va dir que havia estat disposat a cometre atemptats suïcides si n'hagués tingut l'ocasió.

La investigació de la Guàrdia Civil va permetre detectar la presència d'aquest individu radicalitzat, molt actiu a les xarxes socials que actuava en favor d'organitzacions gihadistes. Des de l'estiu d'aquest any havia accelerat el seu procés de radicalització, manifestant el seu suport a les accions terroristes comeses a Europa al llarg dels últims mesos.

Notícies relacionades

Segons Interior, el seu alt nivell de radicalització el va portar, presumptament, a intentar aconseguir els mitjans per cometre un atemptat terrorista, "i que estava disposat a realitzar accions suïcides de caràcter indiscriminat contra mitjans de transport".

Des del 2015, any en què el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA-4), les forces i cossos de seguretat han detingut un total de 173 presumptes terroristes gihadistes.