39 ANIVERSARI DE LA CARTA MAGNA

Desunió independentista el Dia de la Constitució

ERC i la CUP treballaran simbòlicament aquest dimarts, mentre que el PDC i els comuns donaran llibertat als seus electes

zentauroepp36272214 barcelona 13 11 2016 politica  acto soberanista o independen161205183035

zentauroepp36272214 barcelona 13 11 2016 politica acto soberanista o independen161205183035 / RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Aquest 6 de desembre no hi haurà desobediència en els ajuntaments catalans, però tampoc unitat independentista. La commemoració del Dia de la Constitució no ha aconseguit posar d'acord en la protesta els partits sobiranistes, que, davant la tessitura de seguir els passos de l'obertura de l'Ajuntament de Badalona el 12 d'octubre, que va acabar als tribunals, han optat per marcar cadascú la seva pròpia estratègia. Així, ERC i la CUP han instat els seus càrrecs electes a treballar aquest dimarts, mentre que el PDC i els comuns s'han quedat un pas enrere i s'han limitat a donar llibertat d'acció.

RECOMANACIÓ DE L'AMI

En un intent de forjar la unitat d'acció, el 18 de novembre l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) va llançar una proposta formal perquè els regidors treballessin el 6-D "organitzant actes cívics, socials i solidaris". La recomanació no feia cap referència als funcionaris, per tant es tractaria en qualsevol cas d'una obertura simbòlica. No hi hauria lloc, doncs, per a la desobediència. Segons la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, està previst que alcaldes i regidors de 300 ajuntaments treballin simbòlicament aquest dimarts.

EL PDC ES DISTANCIA

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ja va anunciar la setmana passada que el partit donaria plena llibertat als seus alcaldes i regidors perquè treballessin el 6-D, però la direcció ha evitat en tot moment animar a fer-ho. Va subratllar, això sí, que els regidors de la formació "treballen els 365 dies de l'any" i va reclamar que en cap cas es "violenti" els funcionaris per no incórrer en una desobediència. De fet, va criticar la CUP per promoure "debats estèrils" i "microruptures".

ESQUERRA S'IMPLICA

L'altra meitat de Junts pel Sí, en canvi, no ha tingut dubtes a sumar-se a la simbòlica protesta. "Els càrrecs electes municipals treballaran el 6 de desembre i la gran majoria de càrrecs nacionals també", va afirmar el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià. El partit no ha donat consignes concretes als seus quadros sobre com actuar.

LA CUP, AL CAPDAVANT

Els primers a anunciar la seva decisió van ser els cupaires, que van reunir la seva assemblea d'electes a Sant Celoni el 26 de novembre per coordinar els seus regidors. Els anticapitalistes volen convertir els ajuntaments en la punta de llança del procés independentista i han fet una crida a les seves bases a "revertir la jornada de festa i convertir-la en el dia d'inici del procés constituent". Els 15 consistoris liderats per la CUP (Berga és el més gran) atendran aquest dimarts la ciutadania.

ELS COMUNS, COM EL PDC

L'esquerra alternativa ha adoptat la mateixa posició que el PDC: donar llibertat d'acció als seus regidors però sense grans escarafalls. L'atenció estarà centrada en l'Ajuntament de Barcelona, on el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va explicar la setmana passada davant el ple municipal que tots els càrrecs polítics que decideixin treballar ho podran fer amb total normalitat, però va recalcar que per als funcionaris serà un dia festiu. En el cas de Badalona, els regidors de Guanyem Badalona en Comú, entre ells l'alcaldessa Dolors Sabatér, han organitzat una reunió per exhibir la seva voluntat de treballar.

NI GOVERN NI PARLAMENT

Tot i estar dirigides per forces independentistes, les principals institucions de Catalunya faran festa, encara que no faltaran simbòlics gestos de 'desobediència'. La prova més palpable que el Govern català no treballarà és que no se celebrarà la seva habitual reunió setmanal dels dimarts. Però diversos consellers participaran en actes oficials en què, com ja va passar el Dotze d'Octubre, probablement faran ostentació de no sumar-se al 6-D. Per exemple, el vicepresident Oriol Junqueras i la consellera de Treball, Dolors Bassa, visitaran la residència i centre de dia Mercat del Guinardó, a Barcelona.

El Parlament també cessa la seva activitat 24 hores, però la seva presidenta, Carme Forcadell, té dos actes a l'agenda: un esmorzar de pagès a la Fira de la Puríssima de Sant Boi de Llobregat i la inauguració a Celrà (Girona) de la plaça Maria Mercè Marçal, nom amb què es rebateja la plaça de la Constitució.

MILLO CANVIA EL TO

La principal novetat que s'ha produït del 12-O al 6-D és el canvi en la delegació del Govern a Catalunya. El relleu de María de los Llanos de Luna per Enric Millo ha propiciat un canvi de to que, a priori, sembla anticipar que aquesta vegada la protesta no acabarà als tribunals. El nou delegat ha assegurat aquest dilluns que l'Estat no prendrà cap mesura preventiva si càrrecs electes treballen aquest dimarts, i ha confiat que "no se li exigeixi a ningú que faci un treball laboral", en referència als funcionaris.

ELS CONSTITUCIONALISTES

Notícies relacionades

Evidentment, Ciutadans, el PSC i el PPC no s'han sumat a la protesta sobiranista i, en alguns casos, celebraran actes propis per exalçar la Constitució del 1978. Ciutadans organitza un acte "festiu" davant el parc de les Planes de l'Hospitalet en què participaran la seva líder al Parlament, Inés Arrimadas, el catedràtic de Dret Constitucional Francesc de Carreras i diversos diputats del grup parlamentari. El PPC se sumarà a la tradicional entrega d'exemplars de la Carta Magna que les joventuts de la seva formació efectua durant el 6 de desembre. Els socialistes no celebraran un acte propi, però han deixat clar que se senten "còmodes" amb la "commemoració" del Dia de la Constitució.

Un altre dels actors que també han canviat des del 12-O és el president de Societat Civil Catalana, que ara és Mariano Gomà, i que ha organitzat un acte precisament a Badalona, a la plaça Pompeu Fabra. "L'objectiu és que la ciutadania de Badalona vegi que la Carta Magna és el nostre marc legal, la que crea les institucions jurídiques i que la justícia és la base de la llibertat. I que això no es pot estripar davant la porta de l'ajuntament", va argumentar.