Un trànsfuga de CDC neutralitza una moció de censura a Rubí

Sergi Garcia cobrarà 40.000 euros per mitja jornada en l'equip de govern del PSC

El PDC emprèn accions legals per intentar sancionar el regidor i l'executiu municipal

rubi

rubi

4
Es llegeix en minuts
JÚLIA REGUÉ / BARCELONA

Davant l'amenaça d'una moció de censura per destronar-lo, l'equip de govern del PSC a l'Ajuntament de Rubí ha optat per fitxar un trànsfuga. Un dels regidors de CDC (avui PDC), Sergi Garcia, ha accedit a formar part del govern municipal, davant l'atònita mirada dels seus companys de grup i de la resta de l'oposició (ERC, Alternativa d'Unitat Popular, ICV, PDC i Veïns per Rubí), que estaven negociant la constitució d'un govern alternatiu.

Sergi Garcia serà responsable de Salut Pública i d'alguns departaments d'Educació, així com del projecte Rubí Formació. Però la dada més escandalosa és que cobrarà 40.000 euros anuals per un càrrec que desenvoluparà a mitja jornada, mentre que l'alcaldessa, la socialista Ana María Martínez, té una retribució de 55.000 euros anuals per la seva dedicació a jornada completa. Els grups de l'oposició consideren que es tracta d'un "suborn encobert" i el PDC emprendrà accions administratives i legals per intentar sancionar el trànsfuga i el govern municipal.

L'entrada de Sergi Garcia en l'equip de govern es va aprovar el 24 de novembre amb els 6 vots del PSC, els 4 de Ciutadans, els 2 del PP i el de Sergi Garcia. Ara passarà a ser regidor no adscrit i el PDC es queda amb un únic regidor. El portaveu municipal del PDC, Víctor Puig, considera que el fitxatge de Garcia "manipula els resultats electorals" i explica que el seu partit està treballant per actuar "amb tota contundència" per "recuperar els regidors que els corresponen en el ple".

UNA MOCIÓ DE CENSURA FRUSTRADA

En les últimes eleccions municipals, el PSC va tornar a guanyar a Rubí però va perdre dos regidors i es va quedar amb 6, en un consistori de 25 regidors. Part de l'oposició es va organitzar per forjar una alternativa que unís ERC (5), Alternativa d'Unitat Popular -grup que inclou la CUP- (3), ICV (2), CDC (2) i Veïns per Rubí (1), però no va aconseguir el seu objectiu i els socialistes van seguir governant en minoria. Els pressupostos per al 2016 es van aprovar per àmplia majoria. Però en els últims mesos va canviar de nou l'escenari i l'oposició es va organitzar per formalitzar una moció de censura.

Puig creu que Garcia va començar a moure fitxa amb l'alcaldessa en el moment en què ell mateix li va comentar la possibilitat de tancar un acord per portar endavant la moció de censura. "En aquell moment ell comença a negociar pel seu compte i veu la possibilitat de trair-me per cobrar 40.000 euros". Ni Sergi ni l'alcaldessa li comuniquen el seu pla, diu. "Quan vaig arribar al ple municipal, ell ja estava assegut amb l'equip de govern", afirma Puig. 

L'alcaldessa ha desmentit totes les acusacions assegurant que no tenia constància que es preparava una moció de censura. "Em costa pensar que aquests partits, tants i tan diferents, deixin de costat els projectes i objectius de la ciutat per un element nacional i identitari". Al mateix temps, ha agraït a Garcia que "hagi posat els interessos de la ciutat per sobre dels interessos del partit".

UN CAS DE TRANSFUGUISME

Els portaveus de l'oposició confessen que va ser una sorpresa per a tots perquè ningú va tenir coneixement del pacte fins "20 minuts abans del ple”. I tots ells consideren que es tracta d'un cas de transfuguisme. Els grups s'acullen al pacte antitransfuguisme firmat l'any 2006, que defineix com a "trànsfugues" els representants electes que traeixen els seus companys de files "apartant-se del criteri fixat pels òrgans competents de les formacions polítiques" amb què van concórrer a les eleccions.

Segons aquest procediment, quan es produeix un cas d'aquest tipus s'ha de crear una comissió de seguiment dirigida per la Secretaria d'Estat de Funció Pública per elaborar un dictamen no vinculant però que pot funcionar com a prova en un possible judici. A més, la llei catalana de règim local estableix que els regidors que abandonen el grup format per la candidatura per la qual es van presentar a les eleccions no es poden integrar al grup mixt, sinó que queden com a regidors no adscrits.

Segons el portaveu d'ICV de Rubí, Ramon Capolat, s'ha d'estudiar fins i tot si l'actuació de Garcia pot ser condemnada com a prevaricació, i investigar el canvi de retribucions i l'adjudicació de delegacions a l'exregidor del PDC perquè han sigut "totalment arbitràries".

De la mateixa forma, la majoria de portaveus de l'oposició denuncien que el govern del PSC i Garcia han incomplert el codi ètic i de bon govern aprovat per tots els membres de l'ajuntament el febrer passat. El regidor d'Alternativa d'Unitat Popular, Jordi Muntan, advoca per "portar el cas als tribunals i estudiar tots els passos que han seguit per veure si és tot legal".

L'alcaldessa de Rubí defensa que té la cobertura legal de la secretària i de l'interventor municipals, i defensa que la incorporació s'ha fet d'acord amb la llei. En aquest sentit, ha evitat parlar de transfuguisme.

D'ALTERNATIVA CIUTADANA AL PSC PASSANT PER CDC

Notícies relacionades

El PDC de Rubí s'ha desmarcat completament de l'actuació de Garcia, que va concórrer a les eleccions com a independent, quan encara existia la federació de CiU. Segons Puig, Garcia era militant d'Unió i ara ho seria de Demòcrates de Catalunya. Per a més inri, Garcia ja havia canviat de partit el 2011, quan formava part d'Alternativa Ciutadana de Rubí des del 2007. Ho va fer perquè el codi ètic de la seva formació no el deixava presentar-se a unes noves eleccions i, per poder fer-ho, va fitxar per CiU, encara que en aquestes últimes eleccions va concórrer com a independent.

Tots els grups han observat incrèduls el pas de Garcia per diferents formacions, però sobre el pacte de govern tots apunten a l'alcaldessa com a instigadora. El portaveu municipal d'ERCXavi Corbera, creu que "el que no ha aconseguit el govern municipal mitjançant el diàleg ho fa comprant un regidor, amb l'ajuda del PP i Ciutadans", i lamenta que aquest fet "danyi la imatge de Rubí". Per ICV, "políticament, és una demostració que l'alcaldia actual, després de 20 mesos, és incapaç de teixir aliances". En el mateix sentit, el PDC considera que l'alcaldessa "representa la pitjor cara de la política, no només perquè governa amb amiguisme i clientelisme, sinó perquè nega el debat democràtic vetant mocions".