RECOMPONENT ELS PONTS TRENCATS

La volta a Espanya d'Iceta

El líder del PSC fa un 'tour' per pacificar les relacions entre el PSC i el PSOE

 

  / EFE / JULIO MUÑOZ

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Miquel Iceta està fent la seva volta particular a Espanya per intentar restablir els ponts trencats amb el PSOE. El líder del PSC va iniciar el seu 'tour' per Madrid, on es va reunir amb Javier FernándezJavier Fernández, president de la gestora, i ha continuat per Sevilla, on ha intentat rebaixar la tensió amb Susana Díaz. Després de les dues etapes reines, les següents passaran per les comunitats on hi ha governs socialistes, començant per la valenciana, la balear i pel País Basc, que veu com a exemple per reconduir la situació a Catalunya.

"Com més ens expliquem, més ens entenen", assegura Iceta després de les dues primeres etapes, que va elegir amb especial atenció. "Per això vaig fer aquesta seqüència. Primer la gestora, després una conferència a Madrid clarificant amb detall tots els temes que semblava que els inquietaven, i ara la connexió amb els dirigents territorials, deixant com a primera la federació més gran, Andalusia", ha reflexionat un dirigent que mai deixa caps per lligar ni llacunes als seus fulls de ruta. "La idea és poder parlar amb molta gent perquè la pròxima vegada que ens reunim tots hagin pogut rebre la informació i hagin comprovat com estan les coses de veritat".

LA CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS

L'objectiu d'aquestes reunions és doble: per un costat, en clau de partit, intentar pacificar les relacions PSC-PSOE; per un altre, ja en clau catalana, pensar en la conferència de presidents, de la qual Carles Puigdemont ja ha dit que té intenció d'absentar-se. "Amb Susana [Díaz] vam parlar de què s'ha de fer si Puigdemont decideix no anar a la conferència de presidents. Nosaltres creiem que és un error que no hi vagi, però, si al final és així, hem de veure com farem que els temes de Catalunya no estiguin absents d'aquesta reunió". 

Notícies relacionades

Conscient que tant Francina Armengol com Ximo Puig han treballat bastant a fons en l'àmbit del nou model de finançament, espera poder visitar la presidenta de les Balears i el de la Comunitat Valenciana abans de final d'any. De la mateixa manera que té com una de les seves prioritats la reunió amb Idoia Mendia en territori basc, després de l'acord de Govern a què ha arribat amb el PNB. "M'encantaria anar al País Basc i tocar de prop l'acord. Des de la perspectiva catalana, potser serveix perquè la gent vegi que el camí són amplis acords i respecte a la legalitat".

Pensant en la conferència de presidents autonòmics, també buscarà dialogar amb els d'Aragó (Javier Lambán), Castella-la Manxa (Emiliano García-Page) i Extremadura (Guillermo Fernández Vara). Encara que també ho combinarà amb llargues trucades, considera que aquest pelegrinatge és més que necessari. "Em penso moure jo, perquè és una manera de demostrar fins a quin punt poses interès al fer l'esforç d'acostar-te i empatitzar. Em vull dedicar a explicar les coses tal com les veiem des d'aquí i demanar col·laboració per afrontar la situació política catalana, que serà molt complicada l'any que ve".