Els socialistes bascos es presenten com un model per a Catalunya

Idoia Mendia afirma que el pacte amb el PNB és el "mirall" on s'ha de mirar- la política espanyola

Urkullu serà investit ’lehendakari’ dijous que ve. / ATLAS

Urkullu serà investit ’lehendakari’ dijous que ve.
jrico36358310 espa a urkullu mendia gra272  vitoria  01 10 2014   el lehen161122110724

/

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

Els socialistes bascos consideren que el seu pacte de govern amb el PNB és el model que hauria de seguir Catalunya. La secretària general del PSE, Idoia Mendia, també ha volgut treure ferro a la polèmica despertada sobre el contingut de l'acord, sobretot en el que es refereix a autogovern i al reconeixement de la nació basca. Segons ella, la definició d'Euskadi com a nació, des d'un punt de vista estrictament cultural, “no suposa cap problema per al PSOE”.

Mendia ha afirmat en una entrevista a la SER que el seu partit ja va fer una aposta per l'“estabilitat” i la “tranquil·litat” el setembre del 2013 quan van allargar la mà al PNB, que es trobava en minoria al Parlament basc. D'aquella entesa en van sorgir els pactes en totes les Diputacions i ajuntaments bascos. Per això la líder dels socialistes bascos considera que aquesta via d'acords marca “un full de ruta” que podria obrir “una finestra d'oportunitat per a Espanya i per a Catalunya”.

En els últims mesos, Idoia Mendia ha reiterat que el seu partit no se sumaria mai a un govern “a la catalana” que entrés en una ”deriva de blocs”. Precisament, durant la campanya electoral, el PSE ha insistit a atacar el “rakaraka”, en al·lusió a les reiterades demandes identitàries del nacionalisme basc. En un intent d'encarrilar les discrepàncies en aquest punt, el pacte aconseguit entre penabistes i socialistes atorga “llibertat” a les dues formacions per defensar els seus propis postulats en la ponència d'autogovern de la Cambra basca.

CATALUNYA COM A POBLE

En el programa “Hoy por hoy”, Mendia ha destacat que Catalunya té “una profunda necessitat de reconeixement” com a poble, “amb una identitat i cultura pròpia”. Després de posar l'exemple d'Euskadi, ha afegit que l'única via és entaular un diàleg polític “amb propostes” dins de la legalitat, per la qual cosa el pacte a Vitòria hauria de ser “un mirall” on s'haurien de mirar Espanya i Catalunya.

Respecte a la seva possible incorporació al Govern basc com a consellera, Idoia Mendia ha assegurat que el seu lloc seguirà sent la direcció del PSE, perquè si no es podria veure afectat el seu compromís de regenerar el seu partit. No obstant, ha eludit respondre si comparteix l'opinió de Susana Díaz, que afirma que és compatible presidir una autonomia i liderar el PSOE. “No opinaré. Si ella ho considera compatible no hi afegiré res més, cadascú té la seva visió”.

A més, Mendia ha assegurat que les relacions amb el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, són fluides, a pesar que en el comunicat emès per Ferraz diumenge es donés a entendre que la direcció del partit no coneixia els detalls de l'acord a Euskadi. La dirigent basca ha assegurat que el PSOE “ha estat permanentment informat”, amb abundants dades sobre les qüestions més delicades.

APROVACIÓ DEL PNB I PSE PER UNANIMITAT

Notícies relacionades

Els màxims òrgans entre congressos del PNB i el PSE van aprovar ahir, dilluns, per unanimitat el seu pacte de coalició per al Govern Basc. L'Assemblea Nacional del PNB i el Comitè Nacional dels socialistes bascos, que es van reunir a Bilbao durant poc més de dues hores en els dos casos, van ratificar l'acord a què van arribar dissabte passat a la nit les comissions negociadores.

El pacte serà firmat avui al Parlament Basc pel president del PNB, Andoni Ortuzar; la secretària general dels socialistes bascos, Idoia Mendia; i el 'lehendakari' en funcions i candidat a la reelecció, Iñigo Urkullu.