Podem debatrà en el seu congrés estatal la fusió amb IU

Iglesias no avança quina és la seva proposta, però assenyala la necessitat de conservar certa independència

Alberto Garzón demana "superar" la coalició amb els morats "com més aviat millor"

undefined36198527 madrid 08 11 2016  rueda de prensa posterior a la reuni n de161107133318

undefined36198527 madrid 08 11 2016 rueda de prensa posterior a la reuni n de161107133318 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Podem discutirà al seu congrés estatal, Vistalegre II, la possible integració amb IU. Encara que els líders de les dues formacions, Pablo Iglesias i Alberto Garzón, han manifestat moltes vegades la seva predisposició a buscar una nova fórmula que transcendeixi la coalició electoral, ha sigut aquest dilluns quan la direcció del partit morat ha confirmat que el debat estarà sobre la taula a l'assemblea ciutadana que tindrà lloc a l'hivern del 2017. La confirmació arriba el mateix dia en què el coordinador general d'IU va demanar "superar" la coalició "com més aviat millor", unes declaracions que van sorprendre perquè no tots els corrents de Podem veuen amb bons ulls aquest acostament orgànic ni tampoc comparteixen les presses. La discussió coincideix amb el registre al Ministeri de l'Interior de la marca Units Podem com a partit, el 29 de setembre i amb les gestions d'IU per vendre la seva seu a Madrid. Per poder aprovar la fusió, la força d'esquerres hauria de liquidar prèviament el seu deute, de 8 milions d'euros.

Notícies relacionades

Iglesias no ha volgut anunciar si ja té una proposta concreta per ser debatuda i l'únic que ha avançat aquest dilluns és que, al seu parer, el procés s'ha de construir "per baix" i "respectant la independència de totes les formacions". Una de les possibilitats sobre les quals s'especula és que es busqui una fórmula similar a la d'IU, en què estan integrats diversos partits.

La discussió sobre la fusió de Podem i IU ha despertat algunes de les discrepàncies més sonades entre les famílies morades. Abans del 26-J, Iglesias i Garzón van segellar la coalició electoral (Units Podem) amb què esperaven superar el PSOE. Durant la campanya, quan tots els sondejos pronosticaven el 'sorpasso', els dos líders van anunciar que una aliança electoral només era el primer pas cap a una integració orgànica. El pla va suscitar poc entusiasme en el sector afí al secretari polític, Íñigo Errejón, que va acceptar a contracor concórrer junts a les eleccions, però reclama estructures "independents". Després del 26-J, el debat va quedar tancat. Al tornar a emergir, algunes veus apunten la possibilitat que Iglesias i Garzón ja tinguin embastat un pacte i portin el debat a Vistalegre II amb l'objectiu últim de legitimar amb l'aval dels militants una decisió teixida des de la cúpula.