Iglesias desafia Errejón a presentar un altre projecte a Vistalegre II

El secretari general de Podem diu que és millor que hi hagi propostes diferents i rebutja un pacte entre dirigents

undefined35697275 madrid  27 09 2016  politica pleno en el congreso de los dip161110132945

undefined35697275 madrid 27 09 2016 politica pleno en el congreso de los dip161110132945 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo Iglesias se sent recolzat i avisa el seu secretari polític que no té cap interès a cosir un pacte de dirigents per presentar-se junts en el mateix projecte a l'Assemblea Ciutadana de principis del 2017, Vistalegre II. 

El congrés de Podem ha d'elegir línia política i nova direcció, però a aquestes altures, ningú sap si Iglesias i Errejón seran capaços de llimar les seves divergències per concórrer en una mateixa candidatura, com van fer el 2014, quan es van enfrontar als anticapitalistes i els van derrotar. Podem és ara un partit diferent. Iglesias i Errejón tenen una conversa pendent, sobre com afrontar un congrés per al qual encara no hi ha data però que tots donen per fet que serà al febrer. 

En aquesta espera de fort ambient precongressual, Iglesias ha enviat al seu número dos un missatge amb avís inclòs. El secretari general diu que se sent “enormement recolzat” per seguir liderant el partit i que, a vegades, “pot ser millor notícia que hi hagi diferents propostes”. A més, descarta “un pacte per dalt” i recorda que són els inscrits els que han de votar projecte polític i direcció.  Part d'aquests inscrits són els que van participar en les primàries que divendres passat van acabar a Madrid amb la victòria del candidat oficialista sobre l'errejonista per 2.000 vots de diferència. El marge és estret perquè Iglesias aconsegueix el 50% dels vots gràcies al pacte amb els anticapitalistes, mentre que Errejón aconsegueix el 43% sense suports. El resultat evidencia que les bases estan molt dividides, que Vistalegre II és un misteri i que, en tot cas, Iglesias parteix d'una posició guanyadora. 

SÍNTESI O LLISTES ENFRONTADES

Les declaracions del líder són sensiblement diferents de les expressades pel secretari d'Organització, Pablo Echenique, que demana una “síntesi” entre les diferents ales del partit per presentar-se a Vistalegre II. Iglesias, en canvi, considera que “les decisions no han de partir de dues persones” i que com més “coralitat” hi hagi en els projectes que es presentin, més enriquidor serà el debat. 

Notícies relacionades

Després de les paraules en públic, els dirigents podemistes ja especulen sobre la conversa entre Errejón i Iglesias, que encara no ha tingut lloc. Els pablistes entenen que Errejón és un company “fidel” i que, per tant, assumirà la victòria d'Iglesias en les primàries a Madrid i se sotmetrà a la línia política més radical. Intueixen que el líder li farà algun gest per comptar amb ell però creuen que no serà especialment generós amb l'equip afí al seu número dos. Si es confirma aquesta proposta de subordinació, el dubte és què farà Errejón.

Els seus li han demanat que es diferenciï més clarament d'Iglesias i que sigui més explícit en les seves intervencions per marcar aquesta divergència. Però d'aquí a assumir el repte llançat aquest dimecres per Iglesias i aventurar-se amb un projecte alternatiu hi ha un abisme que el secretari polític encara no ha decidit travessar.