El pacte amb el PNB a Euskadi torna a mostrar la descoordinació al PSOE

La gestora assisteix aliena a l'acord dels socialistes bascos i tem que s'excedeixi en l'àmbit territorial

Pedro Sánchez celebra l'aliança autonòmica i reapareixerà dissabte a València per rellançar la seva candidatura

undefined36331569 gra080 oviedo  asturias  18 11 2016   el presidente del prin161121111517

undefined36331569 gra080 oviedo asturias 18 11 2016 el presidente del prin161121111517 / J L Cereijido

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La gestora del PSOE va reaccionar diumenge passat a la notícia del pacte de govern entre el PNB i els socialistes bascos amb una brevíssima nota. “Els socialistes sempre han considerat de manera positiva l'entesa i el diàleg a Euskadi amb el nacionalisme moderat que representa el PNB. La gestora es pronunciarà oficialment sobre l'acord una vegada conegui el seu contingut i abast”, assenyalava l'escrit, que deixa entreveure que la direcció interina del partit, que es va constituir arran de la forçada dimissió de Pedro SánchezPedro Sánchez, no ha sigut consultada sobre els detalls de la negociació.

El president de la gestora, l'asturià Javier Fernández, i la líder del PSE, Idoia Mendia, han conversat per telèfon en els últims dies sobre l'acord, només quan aquest, que en principi donarà als socialistes bascos tres conselleries, ja estava perfilat. El pacte no es coneix en tots els seus extrems (aquest dilluns serà aprovat per les cúpules del PSE i el PNB), però la direcció provisional tem que vagi més enllà del que accepta el PSOE en l'àmbit territorial, reclamant o establint cotes d'autogovern que casin malament amb la seva doctrina tradicional. La inclusió o no del terme 'nació' pot ser capital.

SENSE AUTORITZACIÓ DEL COMITÈ FEDERAL

Després de les purgues al grup parlamentari al Congrés, per rellevar els diputats díscols que van votar ‘no’ a Mariano Rajoy Mariano Rajoyi altres que van acatar l'abstenció però que formaven part del cercle de confiança de Sánchez, relleus que han avivat el sector crític, l'acord a Euskadi torna a posar de manifest la precària situació en què es troba la gestora del PSOE. Tant els aliats de l'exsecretari general com diversos dels seus adversaris coincideixen que la direcció ha quedat “desautoritzada”, situació que celebren els primers i rebutgen els segons.

Així, l'acord dels socialistes bascos, una federació que es va mantenir fidel a Sánchez fins al final, no serà autoritzat pel comitè federal, un tràmit que sol complir-se al PSOE, fins molt després d'haver sigut posat en marxa, ja que Iñigo Urkullu serà investit 'lehendakari' dijous que ve. L'organisme socialista, el de més entitat entre congressos, no es reunirà fins molt després. Segons les fonts consultades, la cita previsiblement tindrà lloc al gener, i allà també s'abordarà un altre assumpte d'enorme rellevància territorial: la nova relació amb el PSC després que els socialistes catalans decidissin saltar-se el mandat que indicava que s'havien d'abstenir davant Rajoy i mantinguessin el vot en contra al líder del PP.

EL RECONEIXEMENT DE L'ANTIC LÍDER

Aquest dilluns, mentrestant, Sánchez ha aplaudit sense reserves l'acord. “El meu reconeixement als socialistes bascos. La responsabilitat que assumiu és important també per al país. La vostra sort és la de tots”, ha escrit a Twitter l'exsecretari general, que en la seva última aparició pública, el 30 d'octubre a La Sexta, va defensar el reconeixement de Catalunya i Euskadi com a “nacions”, en contra del que havia mantingut fins llavors.

Sánchez, que es vol presentar a les primàries de l'any que ve per recuperar el lideratge socialista, aprofita cada un dels possibles conflictes a què s'enfronta la gestora per marcar perfil propi: ja siguin els càstigs als que van trencar la disciplina de vot en la investidura o el frustrat nomenament de Jorge Fernández Díaz, el polèmic exministre de l'Interior, com a president de la comissió d'Afers Estrangers a la Cambra baixa.

Notícies relacionades

Després de tres setmanes en què ha estat reclòs -només s'ha manifestat a través de Twitter i Facebook-, l'exsecretari general tornarà dissabte que ve a la primera línia. A Xirivella, una localitat de València, la segona província d'Espanya amb més militants socialistes per darrere de Sevilla, Sánchez participarà en un debat sobre el futur de la socialdemocràcia. Serà el primer acte d'una campanya destinada a intentar recuperar les regnes socialistes. Diversos dels seus antics aliats, no obstant, no tenen tan clar que sigui la persona idònia per manar al PSOE, tenint en compte els seus resultats electorals i la desunió del partit durant el seu mandat.