PNB i PSE tanquen un pacte per governar en coalició a Euskadi

Els dos partits reprenen la mateixa fórmula que van fer servir durant 12 anys, entre el 1987 i el 1998

Falta per concretar l'estructura i el nombre de conselleries que quedaran en mans dels socialistes

 

  / EFE / DAVID AGUILAR

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

PNB i PSE han tancat l'"acord polític" sobre el qual sustentar un govern de coalició per als quatre anys, fórmula que van utilitzar per donar estabilitat a la institució durant dotze anys, entre el 1987 i el 1998, i que també s'ha estès a altres institucions com diputacions forals i ajuntaments.

Fonts coneixedores de les negociacions donen per fet que hi haurà un pacte de coalició i que els socialistes entraran al Govern basc, però han precisat a l'agència Efe que aquest acord encara no està concretat, a falta de detallar l'estructura i el nombre de conselleries que quedaran en mans del PSE.

El pacte, que haurà de ser ratificat demà dilluns per l'assemblea nacional del PNB i el comitè nacional del PSE, se sustenta en quatre grans eixos: l'ocupació i el desenvolupament econòmic, els serveis públics, la pau i la convivència i el desenvolupament de l'autogovern basc.

Tot apunta que l'acord serà firmat oficialment dimarts, un dia abans que comenci el ple d'investidura del 'lehendakari' en què, amb tota probabilitat, serà reelegit el penabista Iñigo Urkullu en segona votació.

ELS ESCULLS

Notícies relacionades

ELS ESCULLSEls principals esculls de la negociació s'han centrat en el desenvolupament de l'autogovern i en les qüestions relatives a la pau i la convivència, segons va explicar ahir, dissabte, el líder del PSE a Biscaia, Mikel Torres.

Amb l'acord aconseguit, els dos partits reprendran la coalició com a sistema de Govern a Euskadi, que ha sigut la tònica dominant en aquestes 11 legislatures ja que només en les dues primeres i l'anterior a aquesta el PNB ha governat en solitari.