LA LLUITA CONTRA L'OBLIT

ERC proposa convertir la comissaria de Via Laietana en un museu de la repressió franquista

jjubierre36060137 madrid 27 10 2016 politica segundo dia del debate de investi161027140114

jjubierre36060137 madrid 27 10 2016 politica segundo dia del debate de investi161027140114 / AGUSTIN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

El republicà Joan Tardà ha entrat en el registre del Congrés dels Diputats una proposició no de llei per convertir la tristament famosa comissaria de la Via Laietana 43, el símbol de la repressió franquista a la capital catalana, als soterranis de la qual es van vulnerar tantes vegades els més elementals drets humans, amb tortures, en un «museu i centre memorial, documental i arxivístic de la repressió franquista a Catalunya, amb una exposició permanent» dels estralls del règim.

    En la mateixa proposició d’ERC, es demana el traspàs a la Generalitat d’aquella part de l’arxiu històric corresponent a la Sisena Brigada Regional d’Informació Social que encara estigui a Catalunya, ja sigui a les dependències de la comissaria o fins i tot a la Subdelegació del Govern (l’antic Govern Civil).

    La Sisena Brigada, coneguda com a Brigada Politicosocial (BPS), va ser creada pel règim franquista com a organisme policial encarregat de la repressió dels qui defensaven les idees democràtiques. Diversos grups especialitzats actuaven contra l’exercici de les llibertats i contra els drets civils d’expressió, associació i manifestació. 

Notícies relacionades

    El franquisme va portar a terme la repressió política a través d’aquesta brigada

–que tenia la seu a l’edifici de la Via Laietana– durant més de 38 anys. Futurs polítics de la democràcia, així com molts altres ciutadans sospitosos de militar en la clandestinitat en contra del règim, van passar per les seves cel·les.