La CUP dóna via lliure a la tramitació dels pressupostos però no es compromet a aprovar-los

El consell polític avala amb 44 vots a favor, 8 en contra i 7 abstencions l'acord amb el Govern

Eulàlia Reguant explica que la CUP avala tramitar els pressupostos però no es compromet a aprovar-los. / ACN / LAURA BUSQUETS

1
Es llegeix en minuts

La CUP ha donat avui llum verda a la tramitació dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017, encara que no es compromet a aprovar-los. El Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària de la CUP s'ha reunit aquest dissabte a Artés (Bages) durant tres hores per prendre una decisió sobre el projecte inicial de Pressupostos negociat durant les últimes setmanes amb el Govern de Junts pel Sí. Una esmena a la totalitat podria haver desencadenat una esmena en si a la legislatura. 

La decisió s'ha pres després que la militància s'hagi pronunciat sobre el document 'A la cruïla de les tres erres', que conté les mesures fiscals i socials incloses pel vicepresident Oriol Junqueras en el text dels Pressupostos i de la llei d'acompanyament. El consell polític de la CUP ha donat via lliure a la tramitació amb 44 vots a favor, 8 en contra i 7 abstencions.

VUIT ABSTENCIONS

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha subratllat que es tracta d'un "sí" que comenci el debat al Parlament però aquesta decisió "no significa que la CUP aprovi definitivament els comptes". 

Reguant ha remarcat que tot i el vot afirmatiu d'avui "no són ni seran els pressupostos de la CUP" i que, per evidenciar-ho, 2 dels seus 10 diputats al Parlament hi votaran a favor i 8 s'abstindran.

Les opcions de la CUP també incloïen la possibilitat de decidir la presentació d'una esmena a la totalitat als Pressupostos, tal com va passar amb la tramitació fallida dels comptes de la Generalitat del 2016 que va desencadenar que el president Carles Puigdemont se sotmetés a una moció de confiança al setembre i que va aconseguir superar amb el suport de la CUP.

RETALLADA DE LA DEDUCCIÓ PER VIVENDA

Notícies relacionades

Les mesures negociades per la CUP i el Govern preveuen una modificació fiscal per la qual 250.000 contribuents de l'IRPF amb ingressos superiors a 30.000 euros anuals deixaran de disfrutar d'un 1,5% de deduccióIRPF  addicional per vivenda habitual, i això suposarà un estalvi per a la Generalitat d'11 milions d'euros el 2018.

Aquesta rebaixa és una de les mesures que Junts pel Sí i el seu soci anticapitalista han pactat després d'un treball d'"aproximació de posicions polítiques" sota els principis d'"equitat i progressivitat", segons el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó. Es descarta per ara la pujada de l'IRPF a les rendes més altes que també reclamava la CUP.