LES PORTADES DE LA PREMSA

¿Clinton o Trump? Els Simpson van votar per la candidata demòcrata a la Casa Blanca

portada-punt-avui-08-11-2016

portada-punt-avui-08-11-2016

4
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La premsa de Madrid i Barcelona mira avui en suspens els Estats Units, on els electors han de determinar aquest dimarts si asseuen a la Casa Blanca la demòcrata Hillary Clinton o el populista, racista i masclista Donald Trump. Set dels vuit diaris obren a tota plana amb el dilema de les dues Amèriques amb titulars i primeres pàgines dispars, que inclouen fins i totels Simpson, la peculiar família tipus de dibuixos animats, en antena televisiva des del 1989, que també han pres partit per la favorita de tot el planeta menys dels russos per succeir el primer president negre nord-americà, Barack Obama.

És el colofó d'una campanya vergonyosa i disputada, reflex d'una societat on l'economia creix però "el nord-americà mitjà viu pitjor que fa uns anys, molt per sota dels europeus” i “hi ha per això cert malestar entre la majoria minoritària blanca". Ho escriu Bieto Rubido, el director del dretà 'Abc' en una columna titulada "La sorpresa de la democràcia". Amb tot, l'article només cita com a causa d'irritació dels nord-americans la despesa militar del gendarme del món però no esmenta la deriva del casino financer imposat pels neoliberals amb la globalització dels diners, la desigualtat social i l'empobriment de la majoria.

CAPITALISME DEPREDADOR

I això és el que assenyalen, per exemple, Ricardo Mir de Francia a EL PERIÓDICO: "Igual -es llegeix en la seva crònica- que amb la crisi econòmica, aquestes eleccions són un altre toc d'atenció, l'alarma antiaèria que reclama reformes urgents i profundes si el sistema vol sobreviure. El maquillatge ja no serveix. Milions de persones se senten excloses i estan disposades a rebentar els salons de la festa". Aquí el teniu.

I és el que va apuntar ahir Josep Ramoneda a 'El Balcó' de Ràdio Barcelona: "A tots ens fa pànic pensar que Trump i Putin puguin liderar el món. Però no ens quedem només amb això. L'esperpent del populisme s'ha convertit en un instrument útil per passar de puntetes sobre la realitat i no qüestionar les polítiques en curs. La victòria de Clinton pot ser un alleujament. Però els problemes que fan possible fenòmens com Trump seguiran igual si no es canvia de polítiques. I no es veu una gran disposició en els poders convencionals. Com deia aquest cap de setmana Martin Wolf a 'Financial Times': ''L'amenaça avui no és el final del capitalisme, és una depredadora forma de capitalisme postdemocràtic'.

DEL CIS I LA VIRREINA SORAYA

El gran assumpte de política espanyola a la premsa d'avui és l'enquesta del CIS i la patacada del PSOE en benefici del PP i de Podem després que els barons decapitessin en el comitè federal de l'1 d'octubre Pedro Sánchez com a secretari general del partit, cosa que dóna peu a diversos editorials.

L'altre assumpte és el plet hispanocatalà. És el que obre 'El Punt Avui' (l'únic dels vuit diaris que no porta les eleccions dels EUA a primera) i el que calça les portades d''El País' i 'La Vanguardia' amb els primers pensaments públics de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per a Catalunya.

És clar que aquests plans són interpretats des de la lògica de l'Espanya una i recentralitzadora per Carlos Sánchez a 'El Confidencial' amb una peça substanciosa titulada "La virreina Soraya i la seva missió impossible. Té una oportunitat històrica. Embridar l'Estat autonòmic. Fer més política sense esgotar la via dels recursos i impugnacions". Aquí teniu el text sobre l'avançada del rei Mariano Rajoy.

      

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El mundo contiene el aliento mientras Estados Unidos vota"; "El plan b de la Generalitat. Sáenz de Santamaría se marca como prioridad el diálogo en Catalunya"; "Encuesta del CIS: sube el PP, cae el PSOE y mejora Podemos"

EL MUNDO

"Clinton saca una ligera ventaja a Trump en el 'sprint' final"; "El PSOE quiere aplazar su congreso a julio mientras se hunde en el CIS"; "El Gobierno promete a Bruselas que cumplirá los objetivos de déficit"; "Daniel Ortega se perpetúa en el poder en Nicaragua"; "Un reto para la quimioterapia"

ABC

"Estados Unidos mide hoy la fuerza del populismo"

LA RAZÓN

"Ante el abismo Trump"; "La crisis interna hunde al PSOE: el PP le dobla y Podemos da el "sorpasso""; "Iglesias da de baja a la presidenta del Parlamento balear por corrupción"; "Bódalo se pone en huelga de hambre por no limpiar en la cárcel"

ARA

"Trump o Clinton?" "Els Simpson també prenen partit"; "Podem supera el PSOE, i el PP es reforça, segons el CIS"; "Espanya, a la cua d'Europa en despesa educativa"; "El Barça, Bartomeu i Neymar, a un pas del judici"

EL PUNT AVUI

"'El nostre adversari de veritat és l'Estat'"; "Crida unitària a la mobilització el 13-N"; "Contraatac judicial del Museu per les obres de Sixena"; "L'Audiencia Nacional processa Neymar i Bartomeu"; "Més de 400 condemnats per delictes sexuals cada any"

LA VANGUARDIA

"Els EUA decideixen dividits si s'enroquen o s'obren al món"; "Santamaría estrena l'àrea territorial amb un missatge de diàleg a Catalunya"; "El PP puja i Podem avança el PSOE, segons el CIS"; "El jutge acosta Neymar, Bartomeu i Rosell al banc dels acusats"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"El món en suspens. EUA decideix avui a qui entrega les regnes"; "La patacada del PSOE en el sondeig del CIS revifa la guerra interna"; "La 'rambla dels tafaners', al jutjat"; "Neymar i Bartomeu aniran a judici per corrupció i estafa en el fitxatge del jugador".