Iceta tanca el congrés demanant reconèixer Catalunya com a nació

"No em fa por dir que em sento espanyol, sobretot si em volen allà", sentencia

La militància dóna un suport massiu a una executiva nascuda amb fòrceps i de matinada

icoy36162795 iceta psc161104180116

icoy36162795 iceta psc161104180116 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"En la dona es proclama, radiant, la primavera". Amb aquest 'haiku' començava el dia Miquel Iceta després de donar a llum el PSC més femení de la història. A més de paritat a la cúpula (24 dones i 24 homes, més Iceta), tres de les quatre grans àrees estaran en mans de dones: Núria Parlon (política municipal i formació), Eva Granados (política institucional, econòmica i social) i Lluïsa Moret (polítiques d'igualtat). El naixement de l'acord ha sigut complex, de matinada i amb fòrcepsSalvador Illa, primer secretari del Vallès Oriental, rellevarà Assumpta Escarp en la secretaria d'organització, càrrec que ha encallat l'acord fins a les cinc del matí.

El sector parlonista ha abandonat a les dues la taula d'unes negociacions que han seguit a través d'uns mòbils que treien fum abans. Després de l'alta tensió viscuda, Iceta ha volgut agrair a Parlon que hagués fet possible l'acord, que situa 18 parlonistes en la llista definitiva. Com ell ha assenyalat, a les clàssiques pugnes territorials, s'hi ha unit aquesta vegada la necessitat d'integrar part de les demandes d'una candidatura que havia aglutinat gairebé la meitat (45,86%) dels vots en unes disputades primàries. "Acabar tard ja és una tradició dels nostres congressos", ha dit fent broma Iceta al presentar la seva quiniela a la militància, que també ha ironitzat amb els 49 membres que componen la cúpula. "En aquest cas la volia més petita. Ja sabeu que la mida importa". 

Els militants socialistes, que han arribat al Palau de Congressos envoltats de samarretes roses de la Cursa de la Dona contra el càncer de mama, han aprovat de forma massiva (88%) la nova executiva, igual que havien fet amb l'informe de gestió d'Iceta i la ponència marc. "Gràcies pel regal, aquest congrés és el que el partit es mereixia i que la societat catalana necessitava", ha sentenciat Iceta en la clausura del congrés, en què ha reclamat el reconeixement de Catalunya com a nació. "Que ningú ho interpreti com cap mena de risc ni per a unitat ni fraternitat, sinó que Catalunya pugui ser coneguda i reconeguda com se sent", ha apuntat Iceta, que ha destacat que la "nació és un sentiment". "No em fa

"Volem compartir  "Volem compartir un projecte i, si cal, estar en el pont de comandament", li diu a la gestora

por dir que em sento espanyol, sobretot si em volen allà", ha sentenciat. En un missatge a la gestora del PSOE, ha demanat que no els excloguin del projecte de reforma federal ni dels òrgans de direcció. "Volem compartir un projecte i, si cal, estar en el pont de comandament. No ens agradaria que ens deixessin de banda, que ens expulsessin." 

A més d'un nou acord entre Catalunya i Espanya, s'ha fixat tres grans objectius més: el creixement de l'economia i repartir la riquesa, la igualtat i la regeneració democràtica. En el que ha definit com un període accelerat de socialdemocràcia adaptativa, ha assenyalat que el PSC té dues opcions: "un nou inici o decadència". Per a aquest inici ha assenyalat que la mirada dels alcaldes, que guanyen pes en l'executiva, és bàsica perquè són els primers que veuen com el resultat d'unes polítiques publiques fa canviar els pobles.

NURIA MARÍN, LA SEVA MÀ DRETA

Alcaldes com Nuria Marín, que passa a ser ara la seva mà dreta. "Alguns diuen que Miquel Iceta surt reforçat d'aquest congrés. I és veritat. Surto reforçat perquè he guanyat una adjunta com Nuria Marín", ha reflexionat el líder. En un moment en què tot estava en l'aire, el nom de la alcaldessa de l'Hospitalet es va posar en qüestió, fins i tot la presidència d'Àngel Ros. Marín va ser un dels noms que es van plantejar com a alternativa. Finalment l'alcalde de Lleida seguirà com a president i ella passarà a ser la número 2 del partit, com a adjunta a la primera secretaria. 

Escarp, diputada al Parlament, tenia decidit no repetir en el càrrec, però el seu nom ha seguit fins ben entrada la matinada sobre la taula davant la falta d'una alternativa que convencés a tothom. "Més de tres noms han ballat molt fins al final que hem decidit", ha comenteu Iceta. Només l'opció de Illa havia tingut possibilitats de prosperar. Tot i que des del PSC havien explicat en primera instància que el primer secretari del Vallès Oriental havia declinat aquesta opció, finalment ha sigut l'elegit. Escarp segueix en l'executiva en l'equip de suport a Illa, que completen Juli Fernández i José Luís Jimeno.

Notícies relacionades

Iceta ha exalçat també Granados, portaveu del PSC al Parlament, que ocuparà ara una dels principals àrees en la nova distribució de l'executiva. "És el nostre Govern a l'ombra, i Eva, la nostra primera ministra a l'ombra". Una altra dona que tindrà un paper important en la nova cúpula serà Meritxell Batet, que assumirà una secretaria de nova creació, d'impuls federal. Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, tindrà la cartera d'igualtat, mentre que l'eurodiputat Javi López serà el secretari d'impuls europeu.

OVACIÓ A BORRELL

Una de les ovacions més grans de la clausura ha sigut quan s'ha anunciat la presència de Josep Borrell. Qui li havia de dir que, 18 anys després de renunciar a ser el candidat del PSOE per a les eleccions del 2000 (malgrat haver sigut elegit a les primàries), tornaria a ser l'esperança de bona part del socialisme espanyol. "Pep, no oblidem fàcilment. T'estimem", li ha dit Iceta, a un dels aspirants a rellevar al dimissionari Pedro Sánchez.