LA DOTZENA LEGISLATURA

Rajoy escenifica tarannà pactista en el primer Consell de Ministres

El president demana als seus ministres que dialoguin amb el PSOE i Ciutadans

Méndez de Vigo reclama a Puigdemont que no vagi a la Moncloa amb "línies vermelles"

Méndez de Vigo diu que Rajoy accepta reunir-se amb Puigdemont / periodico

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El Govern va voler demostrar ahir que ha entès el missatge de les urnes i el seu nou portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va sortir a la roda de premsa amb el mantra obligat d’un Executiu en minoria: parlar, dialogar, pactar, consensuar. Aquests quatre sinònims va utilitzar el també titular d’Educació per explicar què havia demanat Mariano Rajoy als seus nous ministres en la primera reunió de Gabinet davant d’una legislatura en què ja no tindran el corró de la majoria absoluta.

En el primer Consell de Ministres no hi va haver grans acords i Rajoy es va limitar a destacar la necessitat d’allargar la mà al PSOE i Ciutadans i a assenyalar les prioritats que ja va anunciar en el debat d’investidura. La primera, un missatge directe a Brussel·les: Espanya complirà amb el dèficit del 4,6% del PIB aquest any i amb el 3,1% el que ve, ja que la recaptació va bé, va apuntar Méndez de Vigo, sobretot la que es refereix als ingressos per l’impost de societats després dels canvis en el sistema de pagaments fraccionats.

I la demostració que s’acatarà aquest camí seran els pròxims Pressupostos Generals, amb un sostre de despesa que s’aprovarà les pròximes setmanes. Albert Rivera, president de Ciutadans, telefonarà aquest cap de setmana a Rajoy per comentar amb ell el calendari de reunions dels seus equips econòmics i també el seguiment periòdic que vol fer de l’acord d’investidura amb 150 mesures, una tasca de vigilància que va avançar ahir EL PERIÓDICO.

La resta de prioritats, repetides per Méndez de Vigo a la premsa, inclouen els canvis de la LOMCE, la convocatòria del Pacte de Toledo i del diàleg social i la reforma del finançament autonòmic. En aquest últim capítol, davant les preguntes dels periodistes, el portaveu va afirmar que els encarregats de portar-la a terme seran la vicepresidenta, com a nova ministra d’Administracions Territorials, i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

El portaveu va destacar que el finançament s’abordarà primer amb els partits amb representació parlamentària i, en paral·lel, Santamaría i Montoro mantindran reunions «preparatòries» del Consell de Política Fiscal i Financera i d’una Conferència de Presidents al Senat per tenir un «diagnòstic compartit» sobre el model a definir.

ENTREVISTA AMB PUIGDEMONT

Notícies relacionades

Pel que fa a Catalunya, Méndez de Vigo va anunciar que Rajoy rebrà pròximament a la Moncloa Carles Puigdemont, que fa uns dies va informar que pensava sol·licitar una reunió amb el cap de l’Executiu. «Respecte a la trucada i la petició de la Generalitat, el president sempre ha estat disposat al diàleg», va declarar el ministre, que va reclamar a Puigdemont que no vagi a la cita amb «línies vermelles». «Tenia un amic al Parlament Europeu que deia que si un tenia moltes línies vermelles, al final acabava component la bandera de l’antiga Unió Soviètica», va fer broma.

El portaveu va utilitzar un to relaxat durant tota la roda de premsa, que va començar amb un record de la seva antecessora, Sáenz de Santamaría, de qui va destacar el «seny» i la «pedagogia» a l’hora de respondre a la premsa.