PERFIL

Montserrat Venturós, tota una vida desobeint

L'alcaldessa de Berga ha combregat amb l'ideari de la CUP des de l'adolescència

Combina la fermesa amb el possibilisme respecte a certes promeses electorals

lpuig36159916 mayor of berga montse venturos  r  raises her fist as she le161104140841

lpuig36159916 mayor of berga montse venturos r raises her fist as she le161104140841 / PAU BARRENA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Montse Venturós fa mitja vida que desobeeix. Als catorze anys ja era habitual del Casal Panxo i l'Ateneu Llibertari de la seva ciutat natal, Berga. Allà ja es va dedicar a "socialitzar el discurs de la independència i el socialisme". I en totes les seves intervencions ha mostrat sempre una convicció i fermesa absolutes. Seu va ser un dels discursos més combatius en l'acte central de la campanya autonòmica de la CUP.

Però Venturós no es llança al buit. El seu contacte amb la gestió li ha fet veure, per exemple, que promeses electorals com la de municipalitzar la gestió de l'aigua a Berga no les complirà. Almenys en aquest mandat. I ho ha explicat en diverses ocasions amb arguments propis del possibilisme: les arques municipals no permeten alegries. La mirada canvia una vegada dins de l'ajuntament com també canvia de treballar en un comerç a disposar de la seva pròpia botiga al cor de la capital del Berguedà.

PER LA "OPOSICIÓ CONSTRUCTIVA"

Això demostra, segons ha admès en diverses entrevistes, que, una vegada s'ocupa el despatx d'una alcaldia, la visió de les coses canvia. Per això opina que la CUP ha d'exercir una "oposició constructiva" als municipis.

En qualsevol cas, per on no passa aquesta jove regidora és pel cèrcol de treure l'estelada de la seva ciutatestelada, encara que això li costi el càrrec. Si se li pregunta si val la pena exposar-se a això per un símbol, respon: "És que estem parlant d'un procés d'alliberament, de construir una nova república des de la base, no és poca conya, no és postureig".

I malgrat que la CUP recolza en gran mesura el Govern de Junts pel Sí, mai s'ha quedat a mitges a l'hora de denunciar les actituds que per a ella són tímides o poc valentes, com el procés participatiu del 9-N del 2014. I aquí torna a emergir l'activista, la jove que aposta, com apostava en el 9-N, per desacatar i desobeir com la millor via --aquí el seu discurs és exactament el que està en el frontispici de la CUP-- per trencar amarres amb l'Estat.

Notícies relacionades

I això que, segons explica, respecte al conflicte de l'estelada hagi rebut consells, del bàndol sobiranista, com el de declarar davant el jutge que la bandera espanyola era a la bugaderia.

POSAR LA DIRECTA

Sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra en la seva detenció d'aquest divendres, no li deu haver sorprès perquè la seva opinió sobre l'actitud del Govern en relació amb la desobediència és més que crítica. Demana que l'Executiu català posi la directa "sense por". I el seu pronòstic no deixa de ser interessant, mirant cap als pròxims mesos, decisius per al procés: tard o d'hora, JxSí i la CUP hauran de discutir com practicar la via unilateral. "Al Govern li fa falta una bona sacsejada, la que marquem des dels municipis, i que comenci a exercir funcions de república", afegeix.