EL POLS INDEPENDENTISTA
El pacte pel referèndum se salva 'in extremis'
Una trucada a un quart d'hora del límit ha evitat que saltés fet miques l'acord entre Sí que es Pot i Junts pel Sí
L'aposta del referèndum consensuat de Catalunya Sí que es Potreferèndum consensuatCatalunya Sí que es Pot, que va tombar Junts pel Sí el 9-N, ha acabat sent més votada que la del referèndum unilateral. Els 73 diputats de la coalició de Govern s'han sumat als de l'esquerra alternativa en una votació símbol de l'acostament que busca el món dels comuns' i el de Junts pel Sí. Però l'acord, teixit amb cura durant setmanes, ha estat a punt de saltar fet miques en l'últim moment.
Retrocedim en el temps. En ple embolic de la coalició de l'esquerra alternativa, Lluís Rabell se cita amb Carles Puigdemont. I en aquella trobada el president deixa anar la seva disposició a recolzar una resolució amb la música que Junts pel Sí va rebutjar el 9-N si la lletra canvia una mica. A partir d'allà es comença a treballar per arribar a una aproximació que tots dos anhelen per motius estratègics: uns saben que per passar del 48% necessiten atraure el món dels comuns, mentre aquests últims volen deixar d'estar encasellats en el bàndo del no . S'evita l'etiqueta "pactat", amb un circumloqui, dient que es busca suport internacional a la consulta i reclamant impulsar iniciatives polítiques i parlamentàries davant l'Estat per fer-ho.
Notícies relacionades"El punt de partida inicial va ser el de no posar adjectius al referèndum; si era pactat, unilateral... Defugir-ho, dotar-lo de contingut. I això és el que ha fet possible l'acord. No ha sigut fàcil. Evitar la parauleta ha sigut la clau", expliquen fonts parlamentàries. El tema era com fer encaixar aquesta proposta de resolució amb la que Junts pel Sí també estava acordant amb la CUP. Després de dues setmanes i mitja de negociacions i de diverses reunions entre Puigdemont, Rabell, la portaveu de l'Executiu, Neus Munté, i Joan Coscubiela, dimecres al matí sembla que s'ha aconseguit un acord en el text.
EL VERB DE LA DISCÒRDIA
Però, després del ple del Parlament, i mentre s'acosta l'hora límit d'entrega de les propostes de resolució alguna cosa es torça. Es convoca una reunió d'urgència entre el president, el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Raül Romeva, Munté i Turull i Marta Rovira (el president i la portaveu de Junts pel Sí). Es vol fer un canvi d'última hora en el redactat, en la part referent al reconeixement internacional. Amb el mòbil de Munté, Turull i Junqueras parlen amb Coscubiela i s'acaba acceptant canviar el verb de la discòrdia: en lloc de "comptar" amb el reconeixement internacional s'accepta deixar-ho en "buscar" aquest reconeixement quan només quedava un quart d'hora per al tancament del termini per entregar les propostes.
Referèndum a Catalunya Carles Puigdemont Lluís Rabell Junts pel sí Catalunya Sí que es Pot ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Independència de Catalunya
- Inspecció tècnica de vehicles La nova ITV ja ha arribat a Espanya: així serà a partir d’ara
- DEP Mor ‘Soc l’Hèctor’, el mític culturista del programa ‘Uno para todas’ als 90
- Temor dels ‘botellons’ Obre el bar pròxim als búnquers que alarma el Carmel: «Som un negoci per als veïns, no per als turistes»
- Erotisme Què és ser sapiosexual: ¿què és el que li agrada?
- Pòdcast Mamarazzis: Risto Mejide i Natalia Almarcha es donen una nova oportunitat
- Anàlisi La notícia del debat: Feijóo mantindrà el bloqueig judicial, per Ernesto Ekaizer
- VILA-REAL - GIRONA (1-2) La crònica del Vila-real-Girona: El Girona fa història i s’enfila al liderat
- Malaltia infecciosa Una pacient de l’Hospital de Bellvitge, primer cas de febre del Nil a Barcelona
- Debat de política general a Catalunya El Parlament reclamarà l’amnistia amb el vot del sobiranisme i la incògnita del PSC
- Debat de política general Junts força que el Parlament proclami «la falta de confiança» en el Govern de Pere Aragonès