¿Què està fent Susana Díaz durant el debat d'investidura de Rajoy?

El PSOE-A i Ciutadans presenten aquest dijous l'acord per als pressupostos del 2017, un acte al qual tampoc assistirà la cap de l'Executiu autonòmic

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Una intensa agenda de reunions internes. La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, una de les figures clau en la defenestració de Pedro SánchezPedro Sánchez i ferma defensora de l'abstenció del PSOE en favor de Mariano Rajoy, s'ha refugiat aquest dijous en la gestió del seu govern mentre el seu company de files Antonio Hernando defensava al Congrés el viratgeAntonio Hernando dels socialistes després del “no és no” de l'anterior debat al juliol.

Fonts del seu equip han explicat que l'agenda de la presidenta per a aquest dijous inclou diverses reunions de treball internes, sense convocatòria als mitjans de comunicació, encara que també estarà al cas del debat d'investidura. Entre altres assumptes, Díaz està pendent de la presentació de l'acord aconseguit entre el PSOE-A i Ciutadans, el seu principal suport al Parlament autonòmic, per als pressupostos del 2017.

PRESENTACIÓ D'UN PACTE AMB CIUTADANS

El pacte, que serveix d'aval per a la voluntat d'estabilitat de la cap de l'Executiu andalús, està previst que es presenti a mig matí en un acte el Parlament regional per alguns dels principals dirigents de les dues formacions, encara que Díaz no hi assistirà. Aquesta aliança serà aprovada per un consell de Govern extraordinari aquest divendres. Mentrestant, a les xarxes socials, els militants més afins s'han dedicat a difondre les dades de la baixada de l'atur a Andalusia.

Des de diumenge, data en què el comitè federal del PSOE va aprovar per majoria abstenir-se en segona votació i deixar governar el PP, la líder dels socialistes andalusos s'ha tornat a replegar als seus quarters d'hivern i guarda silenci. Dilluns va convocar la seva Executiva regional per traslladar el que va passar al comitè federal i analitzar temes autonòmics, com l'acord pressupostari. Va deixar en el seu secretari d'organització, Juan Cornejo, la responsabilitat de parlar amb els mitjans.

APAIVAGAR QUEIXES 

Notícies relacionades

En aquesta setmana, l'agenda pública de Díaz només ha inclòs un acte a Ílora (Granada) dimecres: la inauguració d'un centre de salut. Però una vegada més va ser breu en temes nacionals i es va limitar a expressar la seva confiança que els diputats que mantenen el “no” a Rajoy actuarien “amb responsabilitat”. Ni una paraula sobre com hauria d'actuar el grup parlamentari amb els díscols. En canvi, sí que es va dedicar a apaivagar la marea blanca que li ha sorgit a Granada, i va demanar “disculpes” pel malestar i els possibles problemes causats per una fusió hospitalària que va fer sortir al carrer més de 50.000 persones diumenge passat en defensa de la sanitat pública i lamentant els “atacs gens innocents” al sistema andalús de salut.

I és que la consigna en aquests moments és una de sola: centrar-se en la gestió, per calmar els ànims i desprendre's per un costat de la imatge d'haver sigut la inspiradora de la fractura interna i, de passada, consolidar el seu perfil de gestora i cap de l'oposició a Rajoy des del Govern andalús.