DEBAT D'INVESTIDURA

El PSOE justifica la seva abstenció com un "servei a Espanya"

"Serem els responsables de posar fi al bloqueig polític", assenyala Hernando

Els crítics amb el gir del partit creuen que l'oposició al PP és ara d'Iglesias

El portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, assegura que el seu partit està per complir un deure. / EFE / VÍDEO: EUROPA PRESS

El portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, assegura que el seu partit està per complir un deure.
jjubierre36058170 madrid 27 10 2016 politica segundo dia del debate de investi161027092931

/

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Segons a qui es preguntés dins del grup parlamentari socialista, el discurs que ha pronunciat aquest dijous Antonio Hernando ha sigut un exercici de "responsabilitat" o bé una mostra d'"esquizofrènia política". Pels primers, defensors de permetre la reelecció de Mariano Rajoy com a única manera d'evitar noves eleccions, el portaveu del PSOE ha sabut distingir entre les polítiques del PP, per criticar-les, i la presumpta necessitat d'abstenir-se davant el seu candidat. Pels segons, Hernando ha argumentat que tot el que havia fet fins ara Rajoy al capdavant del Govern havia sigut "un desastre", cosa que, de forma "incomprensible", no havia d'impedir que els 84 socialistes col·laboressin en la seva continuïtat en el poder, abstenint-se en la segona votació de la seva investidura, que tindrà lloc dissabte.

El portaveu dels socialistes, antiga mà dreta de Pedro Sánchez, ha argumentat que la traumàtica decisió de facilitar la permanència de Rajoy a la Moncloa casava bé amb la història d'un partit, el PSOE, amb "137 anys de servei a Espanya". "Els socialistes som aquí per complir un deure. Tots els ciutadans veuran que som els responsables de posar fi a aquesta situació de bloqueig. Ho fem per coherència amb el nostre compromís amb Espanya. Sempre que Espanya ens ha necessitat, els socialistes hi hem sigut", ha assenyalat.

EL CANVI  

Dins de les convulsions que ha viscut el PSOE en l'últim mes, Hernando representa el cas més clar de canvi de bàndol. Va ser un dels més contundents defensors del 'no' a Rajoy (l'abstenció, va dir al juliol, faria perdre al PSOE "tota la seva credibilitat"), però ara és l'encarregat de justificar el nou criteri des de la tribuna del Congrés i vetllar pel compliment de la disciplina de vot, que es dóna per trencada. Els set diputats del PSC i almenys quatre del PSOE ja han anunciat que mantindran el rebuig en la votació de dissabte.

"Senyor Rajoy, no ens agrada com a candidat, però ens agrada aquest país. I avui Espanya ens necessita", ha aclarit Hernando tan bon punt ha començat al líder del PP. "No té ni la nostra confiança ni tampoc el nostre suport", ha subratllat poc després. El que passa és que hi ha "dues úniques opcions: o abstenció o eleccions", perquè "avui ja no valen els brindis al sol per una majoria diferent". És a dir, davant la impossibilitat d'un acord entre el PSOE, Podem i Ciutadans, a causa del veto entre els dos últims partits, només hi ha l'opció de l'abstenció, que no és "resignació" sinó un "nou començament per construir una alternativa majoritària amb la qual governar i canviar Espanya".

ELOGI DE SÁNCHEZ

Notícies relacionades

Hernando, per últim, ha fet un breu repàs al que ha passat aquest any, amb especial menció a la fracassada investidura de Sánchez. "D'una manera valenta i responsable, va assumir l'encàrrec d'intentar formar Govern. Si avui som aquí és perquè Podem va impedir l'arribada d'un president socialista. I això no s'oblidarà", ha recordat el dirigent.

Des del seu escó, l'exsecretari general del PSOE, que continua sense aclarir què farà en la votació del dissabte (abstenir-se, mantenir el seu rebuig a Rajoy, absentar-se o entregar la seva acta de diputat), ni tan sols ha mirat el seu excol·laborador. Els partidaris del 'no' al PP, mentrestant, han assenyalat que Hernando, amb el seu discurs, havia entregat a Pablo Iglesias el lideratge de l'oposició. "I el que no s'oblidarà", han dit, és l'abstenció.