AUDIÈNCIA NACIONAL

El fiscal veu terrorisme en l'agressió als guàrdies civils d'Alsasua

Demana a l'Audiència Nacional que investigui la denúncia de Covite

Emmarca el que va passar en una campanya d'assetjament a les forces de seguretat

 

  / EFE / JESÚS DIGES

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La Fiscalia de l'Audiència Nacional considera terrorisme l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles el dia 15 d'octubre a Alsasua, i per tant ha informat la jutge Carmen Lamela a favor de l'admissió a tràmit de la denúncia presentada pel Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme del País Basc (Covite).

El fiscal José Perals considera que el Jutjat Central d'Instrucció número 3 ha d'investigar l'agressió soferta pels agents, ja que s'emmarca "dins de la campanya d'assetjament que pateixen els agents a determinades localitats del País Basc i Navarra i, concretament, a la localitat d'Alsasua". Per això considera necessari que el jutge d'Instrucció de Pamplona que porta el cas remeti testimoni de les actuacions incoades després de la pallissa i que s'ordeni a la Guàrdia Civil l'elaboració d'un informe sobre la campanya d'assetjament que pateixen els seus agents, i a la Policia Foral de Navarra, les actuacions practicades sobre els fets.

Notícies relacionades

En el seu informe, el ministeri públic sosté que "es tracta de greus fets delictius contra la integritat física de membres de les Forces i Cossos de Seguretat realitzats amb el propòsit d'atemorir col·lectius que no comparteixen les seves idees i generant una greu alteració per a la pau pública".

En aquest sentit, l'informe recorda l'Alternativa KAS, en què s'incloïen les exigències de l'organització terrorista ETA per abandonar la seva activitat, entre les quals citava l'expulsió d'Euskadi de la Guàrdia Civil. També esmenta que va ser un dels eixos d'actuació de l'esquerra 'abertzale' i va ser un dels motius pels quals es va condemnar la Mesa Nacional d'Herri Batasuna el 1997.