Les intervencions del comitè federal del PSOE que va aprovar l'abstenció

"¡Quant de temps hem gastat a demonitzar uns companys contra els altres!", va dir Susana Díaz, segons revela 'El País'

36013457 60

36013457 60 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Si l'anterior comitè federal del PSOE va estar protagonitzat per Pedro Sánchez, la seva dimissió i urnes amagades, en el que es va celebrar diumenge passat el que va provocar la fractura i les discussions entre els dirigents socialistes va ser la decisió d'abstenir-se per facilitar la investidura de Mariano Rajoy i evitar unes terceres eleccions, perpetuant així un bloqueig polític quan falten pocs mesos perquè es compleixi un any des dels comicis generals del 20-D.

Aquestes són algunes de les frases que assenyalats mandataris del PSOE van pronunciar a la reunió a porta tancada, segons ha difós 'El País':

Susana Díaz: "¡Quant de temps hem gastat a demonitzar uns companys contra els altres, quanta energia, quants insults entre nosaltres!"; "Si fos per alguns partits, estaríem fent moltes més eleccions, repetint per tercera, per quarta i per cinquena vegada, fins que es demostrés que aquest sistema de què disfrutem gràcies a una transició que consideren un candau, no serveix. Jo, com a socialista, això no ho puc compartir"; "No som ni bons ni dolents, ni d'esquerres ni de dretes".

Óscar López: "Jo no crec que en aquest comitè hi hagi ningú més socialista que ningú. Rebutjo el maniqueisme, la simplicitat"; "Ningú és més de dretes per defensar l'abstenció. ¡I ningú és un roig radical per defensar el no a Rajoy, no ho és!".

Patxi López: "Els nostres adversaris polítics estan allà a fora, esperant que ens destrossem entre nosaltres i que ens enfonsem nosaltres sols"; "No comprem avui un respir momentani (en referència a l'abstenció) al preu d'ofegar-nos en el futur".

Eduardo Madina: "No sóc un heretge (per votar a favor de la resolució que dóna llum verda a l'abstenció"; "No contradiu la meva convicció amb la meva responsabilitat. Jo vaig estudiar a fons Max Weber a la universitat i no hi ha cap contradicció en l'existència dels dos pols en la meva votació"; "És clar que en origen érem un partit assembleari, com tot el moviment obrer. Avui és diferent perquè ha passat un segle"; "¿El sistema institucional espanyol es pot sotmetre a les consciències pures i perfectes d'alguns? És un discurs molt d'Errejón".

César Luena: "El que estem aprovant és incomplir la nostra paraula, i crec que el camí és la reconciliació amb l'esquerra, no assumir d'una manera catastròfica per al partit una mal entesa responsabilitat".

Idoia Mendia: "¿De veritat creieu que per a Rajoy aquesta legislatura serà un infern?"; "Quan estàs al Govern, manes. El que és difícil és arribar-hi (...) Estarem desdibuixats, sense lideratge a l'oposició. No serem fonamentals per a res".

Ramón Jáuregui: "Un partit que en realitat competeix per una radicalitat d'esquerres amb un altre partit per liderar una minoria d'esquerres fragmentades. Aquest no és el nostre paper, el PSOE és una altra cosa"; "Rivalitzant amb l'esquerra serem més radicals, ¡però serem menys forts perquè hi ha menys esquerra, hòstia!".

Josep Borrell: "La tradició històrica del PSOE fins a la guerra civil és de participació directa dels militants en les decisions importants. La història està escrita. Per favor, no la falsegeu. Devien ser uns grans podemistes, Javier (Fernández), perquè recorrien al vot directe dels militants cada vegada que hi havia una decisió a prendre".

José Luis Ábalos (secretari general de la província de València): "Un Govern de Rajoy no mereix el dolor que estem passant".

Notícies relacionades

Guillermo Fernández Vara: "Jo no vull Rajoy com a president del Govern d'Espanya"; "Primer hem de debatre d'idees i, després, de persones. Perquè si no debatem d'idees, serà igual que sigui Pepe que Juan".

José Antonio Pérez Tapias: "Feu tots els càlculs pragmàtics que vulgueu, però amb aquest canvi exprés el que hem perdut és la credibilitat".