EL DILEMA DEL SOCIALISME
Els loquaços vençuts del PSOE
Els partidaris del 'no' a Rajoy van copar els micròfons dins i fora de la seu de Ferraz

36012844 60 /
Els victoriosos dirigents socialistes partidaris de l'abstenció en la investidura de Mariano Rajoy han arribat al fracturat comitè federal del partit coneixedors que s'imposarien, però també coneixedors que la seva postura té difícil explicació i venda entre els seus militants i votants. No obstant, si la seva intenció és persuadir les seves bases i simpatitzants que han escollit el menor de dos mals, com estan afirmant, aquest diumenge plujós a la capital han deixat passar una ocasió d'or. Els partidaris del no al PP han perdut, però han copat els micròfons tant al carrer com als passadissos i a la sala de reunions de la seu central del partit.
La reunió s'ha assemblat en ben poc a la tan dramàtica com vergonyant trobada d'11 hores que fa tres setmanes va culminar amb la dimissió de Pedro Sánchez. Al carrer, en lloc de dues centenes d'indignats sanchistes (a més de simpatitzants de Podem i IU), a penes s'hi han congregat unes quantes desenes de partidaris del no a Rajoy. El desplegament policial (set furgonetes de la Policia Nacional, dos cotxes de la local, més de 20 agents) ha resultat excessiu.
Els abstencionistes deixen passar l'ocasió de començar a intentar convèncer les bases i simpatitzants del PSOE
Els dirigents socialistes s'han estalviat el 'paseillo' massiu d'insults, però no alguns crits llunyans des de l'altra vorera: "No és no", "El meu vot no es ven, el meu vot es defensa", "Aquesta no és la seu del PP". Entre els assistents, majoritàriament d'edat avançada, les converses han tingut el mateix to. "Felipe és un històric, però ha d'estar als llibres d'història", reclamava un home d'uns setanta anys. "La gestora es passa pel forro els estatuts, no han acceptat les firmes de l'alcalde de Jun per no haver de convocar un congrés", es queixava un altre.
DIA DE PORTES OBERTES
També al contrari que llavors, els socialistes han obert les seves portes als periodistes. Sembla que aquesta vegada no hi havia por del que es pogués sentir i parlar als passadissos. Però sí que s'ha repetit la profunda divisió entre els dirigents i ha quedat patent des del començament. Pràcticament tots els que s'han aturat a fer declaracions a l'abarrotat hall eren partidaris del no: Miquel Iceta, Patxi López, Idoia Mendia, Luis Tudanca, José Antonio Pérez Tapias, Óscar López,... També han sigut majoria en els torns de paraula en el comitè i a la sortida, amb César Luena, número dos de Sánchez, com a protagonista.
Pel costat dels abstencionistes, els ha tocat donar la cara a Elena Valenciano i a José Blanco (que segons alguns ha portat la reunió "amb autoritarisme" i, segons d'altres, ha evitat que es repeteixi el "caos i la vergonya" de l'última trobada). Significativament, dues cares de la vella guàrdia. També a Guillermo Fernández Vara, escridassat al sortir.
La gran protagonista del seu bàndol, Susana Díaz, no ha arribat a pronunciar la paraula abstenció durant la seva intervenció en la reunió i ha esperat fins que ja gairebé tothom se n'havia anat per acostar-se als periodistes amb la condició que no la gravessin. El relat dels vencedors ha quedat per a un altre dia.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?