ES REPRÈN EL JUDICI A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

El número dos de la 'trama Gürtel' assegura que va tenir coneixement d'una operació contra el PP mesos abans

Crespo diu que es va preparar "des del despatx de Rubalcaba amb policies amics"

El seu interrogatori inaugura el torn dels empleats de Francisco Correa

Crespo: Des del despatx de Rubalcaba s’havia organitzat una operació contra el PP. / Vídeo: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El ‘número dos’ de la 'trama Gürtel' ha assegurat aquest dilluns davant el tribunal que ell tenia “informació” des del novembre del 2008 que “des del despatx de (Alfredo Pérez) Rubalcaba, i després de (Antonio) Camacho” amb “policies amics” s'estava “organitzant una operació contra el Partit Popular”, al qual s'arribaria a través de Francisco “Correa per la seva relació amb (Alejandro) Agag”, gendre de l'expresident del Govern José María Aznar.

Per això a partir d'aquell moment va anar amb compte a l'hora de parlar per telèfon, com li recriminava Correa en les seves converses telefòniques, que el considerava “paranoic” per les precaucions que va adoptar des que va rebre l'avís. “Vaig rebre la informació el novembre del 2008 d'una persona que no diré aquí”, ha assegurat Crespo.

El torn de Crespo ha arribat després de sentir els acusats penedits i el mateix Francisco Correa i ha inaugurat el dels que van ser empleats del cap de la trama. L'exsecretari d'organització del PP gallec Pablo Crespo ha negat els fets que li imputa el ministeri fiscal i s'ha negat a ratificar les seves tres primeres declaracions, davant la policia, davant el primer instructor, Baltasar Garzón, i davant el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Madrid ja mort, Antonio Pedreira. Ha assenyalat que en aquell moment ignorava que les seves converses amb el seu advocat eren escoltades.

Segons Crespo, Ramón Blanco Balín, gestor de les empreses de Correa, a qui es jutja en altres peces del cas, també sabia que es preparava una operació que es va concretar en el 'cas Gürtel', per la rapidesa amb què va transferir la titularitat de les societats de Correa, que fonamentalment van passar a ell i al cosí del principal acusat, Antoine Sánchez, només vuit dies abans que es produïssin els arrestos. Malgrat això, l'acusat ha assegurat que no creia que el seu cap actués amb opacitat, perquè tots "els clients, proveïdors i treballadors" sabien que Correa era el verdader titular de les societats del grup. Després ha admès que ho feia per aconseguir opacitat fiscal, després del fracàs d'una operació immobiliària que havia patit.  

Crespo està responent a totes les preguntes que li fa la fiscal del cas Concepción Sabadell, però, a diferència de Correa, no té intenció de pronunciar-se sobre fets que s'investiguin en altres peces del cas, cosa que apunta que vetarà qualsevol possibilitat d'aprofundir en el repartiment de comissions declarat durant tres dies pel cap de la trama. En qualsevol cas, Correa va anar amb compte a exculpar els seus empleats, excepte Felisa Isabel Jordán, i a precisar que ell era l'únic que parlava i tenia relació amb polítics; que era ell qui els entregava sobres en mà i qui els obsequiava amb regals. El que poguessin haver fet d'il·legal va ser per instrucció seva, va venir a dir el principal acusat.

Crespo, que s'enfronta a una petició fiscal de 85 anys i mig de presó, només haurà de mantenir aquesta versió de la declaració de Correa que el desvincula de les pràctiques corruptes de la trama, jutjada per enriquir-se mitjançant l'entrega d'obsequis i comissions a responsables del PP a canvi d'adjudicacions d'obres públiques en les administracions controlades per aquest partit.

REOBERTURA DEL CAS DE LA CAIXA B

Fonts pròximes a Crespo confirmen que el lloctinent de Correa no tenia tractes amb els polítics i que amb l'extresorer del partit Luis Bárcenas la seva relació era únicament per cobrar els actes i els esdeveniments que les seves empreses organitzaven per al PP. A més, la seva intenció és no respondre a preguntes que puguin tenir repercussió en altres peces del cas, encara pendents de judici, i per tant és difícil que respongui en la mateixa línia que Correa sobre les comissions pagades per empresaris afins al PP per aconseguir contractes públics, perquè això correspondria a la causa dels 'papers de Bárcenas', en què s'investiga la caixa B del partit.

De fet, la declaració del principal acusat ja ha portat les acusacions a sol·licitar la reobertura d'aquesta peça, la instrucció de la qual ja es donava per acabada, perquè declarin com a imputats els empresaris identificats per Correa, com Juan Miguel Villar Mir, d'OHL, o el també acusat en aquest cas Alfonso García Pozuelo, de Constructora Hispánica.

Notícies relacionades

I això que el 2013, Crespo va admetre a Jordi Évole, al programa 'Salvados', que havia entregat sobresous no declarats a polítics gallecs del PP. Previsiblement per aquests fets ni tan sols serà interrogat, perquè queden fora del procediment en què s'investiguen les pràctiques fetes per la Gürtel durant la seva primera època, entre el 1999 i el 2005.

La Fiscalia Anticorrupció imputa a Crespo els delictes d'associació il·lícita, frau continuat a les Administracions Públiques, suborn actiu continuat, falsedat continuada, malversació de cabals públics continuat, continuat de malversació en concurs amb delicte de prevaricació continuada, delicte contra la Hisenda Pública pel concepte d'IRPF del 2003 i el 2004, blanqueig de capitals, tràfic d'influències continuat, continuat de fraus i exaccions il·legals a les Administracions.