EL DILEMA DEL SOCIALISME

Arguments per a l'abstenció i el 'no'

El comitè federal votarà entre dues resolucions, a favor de mantenir el vot contra Rajoy o facilitar la seva continuïtat per evitar eleccions

Els partidaris de mantenir el rebuig apel·len al sentiment de les bases mentre que l'altre bàndol demana "responsabilitat"

rtapounet36014626 madrid  23 10 2016  politica  comit  federal en la sede del 161023131334

rtapounet36014626 madrid 23 10 2016 politica comit federal en la sede del 161023131334 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El comitè federal del PSOE que decideix la posició en el nou intent d'investidura de Mariano Rajoy, que tindrà lloc a finals de la setmana que ve, debat sobre dues propostes de resolució. Una, presentada pel basc Txarli Prieto, a favor de mantenir el rebuig al líder del PP. L'altra, defensada per l'eurodiputada Elena Valenciano, que advoca per una abstenció per evitar unes noves eleccions generals, les terceres en un any. Cap aporta arguments nous per decidir en un sentit o l'altre. Després de 54 peticions de paraula, els prop de 250 membres de l'organisme socialista votaran els dos textos, i el més segur és que prosperi el de l'abstenció, recolzat per les federacions més importants. A la banda del ‘no’, els territoris més implicats són Catalunya i Euskadi.

‘NO’ A UNS NOUS COMICIS

El document que reclama que els 84 diputats del PSOE facilitin la reelecció de Rajoy (en principi en bloc, encara que la fórmula exacta es decidirà la setmana que ve) argumenta que només hi ha “dues alternatives: o unes noves eleccions o el PSOE contribueix a desbloquejar la situació del país perquè es posi en marxa la legislatura i es restauri el funcionament normal de les institucions”. “No és una decisió fàcil”, continua la resolució, que apel·la a la “responsabilitat política” de la formació. “Si hem sigut la força majoritària durant molt de temps en democràcia […] ha sigut perquè la majoria de ciutadans ens han percebut com un partit responsable”, continua.  

A partir d'aquí, els abstencionistes ofereixen tres arguments en contra d'uns nous comicis. Per un costat, assenyala que aquests serien “greument perjudicials per a la salut de la democràcia”, ja que “repetir eleccions no només no assegura la governabilitat futura, sinó que comportarà un perjudici estructural al funcionament de la democràcia representativa i la seva credibilitat social”. Per un altre, consideren que una nova convocatòria és “perjudicial per a l'interès d'Espanya i dels espanyols, perquè prolongaria durant diversos mesos més el bloqueig polític i la situació de desgovern”. I per últim, sostenen que la repetició electoral “pot tenir també efectes molt negatius” per al PSOE. “Apareixeríem davant la societat com els principals responsables d'un bloqueig que ningú desitja; un nou retrocés ens faria perdre la capacitat que ara tenim de liderar l'oposició”, continuen, al·ludint a un possible ‘sorpasso’ de Podem.

La resolució, finalment, delimita els objectius del partit en la legislatura, sempre que arrenqui: derogar la reforma laboral, convocar el Pacte de Toledo per abordar “el present i el futur de les pensions”, obrir al Parlament “amb caràcter immediat un procés de diàleg per afrontar els seriosos desafiaments presents en la vertebració territorial” (sense apostar clarament per la reforma de la Constitució) i assumir “un compromís col·lectiu per desterrar de la nostra vida pública les pràctiques corruptes”.

Per tots aquests motius, es proposa votar que ‘no’ en la primera votació de la investidura de Rajoy i abstenir-se en la segona per “desbloquejar l'excepcional situació institucional”.

“NO HA CANVIAT RES”

El document del ‘no’ és una mica més curt, ocupa tres folis davant els quatre de l'altra posició, i en el seu primer tram es dedica a recordar el que ha passat des de les eleccions del 20 de desembre fins ara. El text explica que fa pocs mesos “el PP va subscriure un acord amb Ciutadans i Rajoy es va presentar a la investidura amb el suport de 170 escons, cosa que va tenir com a resultat el fracàs d'aquesta investidura en les dues votacions preceptives”.

“No ha canviat res des d'aleshores. Ni el PP ha deixat d'estar sota l'ombra de la corrupció, ni Rajoy ha mostrat cap intenció de rectificar les polítiques a les quals ens hem oposat els socialistes. Tot al contrari. Avui coneixem més fets que evidencien que el PP ha sostingut i emparat trames corruptes per finançar-se il·legalment. I avui segueix sent necessari transformar les polítiques de la dreta per reparar el dany social que han causat a gran part de la ciutadania”, considera el text, que demana ser “coherent” amb els “principis i la paraula donada als ciutadans”, perquè aquest “cabal de confiança” és el “principal capital” com a partit.

Notícies relacionades

Un altre argument per reafirmar el rebuig a Rajoy és que l'abstenció només “endarreriria uns mesos la repetició electoral”, ja que “o bé el PSOE es compromet a donar estabilitat a aquest Govern de la dreta, començant pels Pressupostos i seguint amb una successió de lleis i decrets incompatibles amb els nostres principis, o el més segur és que a la primavera ens trobéssim davant una nova cita electoral que alguns intenten evitar ara”. “La disjuntiva entre abstenció o pèrdua d'escons és falsa”, assenyala el text.

L'últim motiu té a veure amb el sentiment de la militància. “Les agrupacions locals del PSOE s'han reunit i han llançat un missatge ampli i clar de la militància perquè el comitè federal mantingui la seva posició contrària a la investidura de Rajoy”, conclou el text.