07 d’abr 2020

Anar al contingut

L'excap d'Antifrau canvia Catalunya per Cantàbria

El CGPJ li concedeix un jutjat de Vigilància a Santander

Quan l'acord es publiqui, el jutge tindrà 20 dies per incorporar-se al seu nou destí

Ángeles Vázquez

L'excap d'Antifrau canvia Catalunya per Cantàbria

ALBERT BERTRAN

L'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) Daniel de Alfonso ha optat per no quedar-se gaire temps a Barcelona. El 15 de setembre, quan no havien passat ni dos mesos del seu retorn a l'Audiència Provincial, va sol·licitar al Consell General del Poder Judicial el Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Cantàbria, amb seu a Santander. I l'ha aconseguit.

La Comissió Permanent del Consell va aprovar en la seva reunió de dimecres concedir a De Alfonso la plaça que havia sol·licitat, ja que per a aquesta classe de trasllats no hi ha cap mena de discrecionalitat més enllà de l'antiguitat, de manera que l'exresponsable d'Antifrau tenia pràcticament assegurat el destí demanat. L'únic tràmit que queda és que el nomenament es publiqui al BOE, i això podria trigar encara un mes, ja que els nomenaments de magistrats es produeixen per reial decret i això requereix certs tràmits. Una vegada publicat, De Alfonso, com que canvia de ciutat de residència, tindrà 20 dies per incorporar-se al seu nou jutjat.

De Alfonso, que va ingressar en la carrera judicial el 1990, era des del 1998 magistrat de l'Audiència de Barcelona, plaça que va conservar quan va ser nomenat director de l'Oficina Antifrau, en substitució per mort del fiscal David Martínez Madero. De Alfonso es va veure obligat a tornar a l'Audiència al ser destituït pel Parlament després de publicar-se la conversa que va mantenir amb el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, en què buscaven assumptes per desprestigiar polítics independentistes. Encara que la fiscalia no hi veu indicis de delicte, aquest dimarts va servir perquè l'oposició demanés en bloc la destitució del titular d'Interior "per les seves accions i actituds antidemocràtiques i faltes d'ètica política".