EL POLS INDEPENDENTISTA

Gabriel Rufián afirma que Jorge Fernández Díaz "no és català"

El diputat d'ERC al Congrés assegura que Ciutadans "és el pitjor que li ha passat a Catalunya en molt de temps"

rjulve34193722 barcelona  barcelon s  08 06 2016    pol tica coloquio prime161020205409

rjulve34193722 barcelona barcelon s 08 06 2016 pol tica coloquio prime161020205409 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts

El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián posa en dubte la catalanitat del ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. Durant una conversa dilluns passat amb la revista satírica 'Mongolia', el republicà va puntualitzar, després de mencionar un dels entrevistadors el dirigent català del PP, que aquest "no és nascut a Catalunya" (el ministre va néixer a Valladolid, però viu a Catalunya des que tenia 3 anys). Després de mostrar-se dubitatiu al ser preguntat sobre si no considera català Fernández Díaz, i davant la insistència de l'interlocutor, Rufián va deixar anar: "Tu [l'entrevistador] dius que Jorge Fernández Díaz és català. I no ho és".

"Tampoc és gratuït", va comentar instants abans de la rotunda afirmació, "que a Madrid, el català més conegut sigui [Paco] MarhuendaFernández Díaz o [Xavier] Sardà". Rufián va al·ludir, a més, a les constants aparicions dels dos periodistes, contraris a la independència, a les cadenes de televisió, quan va afirmar que si David Fernàndez (exdiputat de la CUP) hagués estat sortint "durant un any a La Sexta", Catalunya "ja seria independent".

CRÍTIQUES A CIUTADANS

Rufián, que va afirmar que pot ser "de tot menys nacionalista" i que "el procés té poc a veure amb el nacionalisme", va considerar que "Ciutadans és el pitjor que li ha passat a aquest país en molt de temps". "És pitjor que el PP", va sentenciar, "perquè el PP tu saps què és, però no saps qui és [Albert] Rivera, el 'senyor Ibex'. Al final Ciutadans el que representa és el pitjor de la política: enganyar, camuflar. Ciutadans se'n va anar del Parlament quan s'havia de condemnar el franquisme. Ciutadans diu que el castellà està amenaçat a Catalunya, i ho diu una política, Inés Arrimadas, que és de Jerez i que va arribar fa vuit anys a Catalunya i parla perfectament català. És un oxímoron en si mateixa, Inés Arrimadas. Si realment estigués perseguit el castellà, Arrimadas no existiria. I el pitjor és que tenen una espècie de neofeixisme al voltant d'ells, que és Societat Civil Catalana, ‘Dolça Catalunya’, ‘Crónica Global’…"

LA CORRUPCIÓ

Durant la conversa, el diputat d'Esquerra, soci al Govern català del PDC, l'antiga CDC, també va marcar distàncies amb l'expresident Jordi Pujol i el 'cas 3%' que afecta els exconvergents amb un paral·lelisme en què va colar el líder de Podem: "¿Per què hem de donar explicacions per Pujol i Albert Rivera no pels ERO?". Amb aquesta referència, va al·ludir al cas pel qual la justícia investiga els governs socialistes de Manuel Chaves José Antonio Griñán a Andalusia, on governa el PSOE amb el suport de Ciutadans.

L'ALIANÇA AMB CDC

Preguntat més tard per un espectador sobre les dretes catalana i espanyola i, precisament, per l'aliança d'ERC amb Convergència a Junts pel Sí, Rufián va cridar a no equiparar Alberto Núñez Feijóo, "que compara l'independentisme amb ETA", amb Carles Puigdemont. "La decisió d'anar amb CDC o com es digui és totalment estratègica. Convergència és un partit trinxat per l'Estat espanyol perquè es va apuntar al procés independentista", va apuntar.

Notícies relacionades

Però no es va quedar aquí. "Artur Mas i Jordi Pujol --va dir-- són a casa seva. Puigdemont, al Parlament, amb ERC i la CUP, ha aprovat un impost a la banca, un impost a les nuclears i ha presentat el pressupost de la Generalitat més social de la història, al qual va votar en contra Catalunya Sí que es Pot. Tant de bo un dia a Espanya hi hagués aquesta dreta. Sense Convergència i el que representa no es guanya aquest procés, i nosaltres tenim molt clar que l'endemà de la proclamació de la independència els que tenim al costat estaran al davant".

LA PERMANÈNCIA A LA UE

El diputat d'ERC al Congrés també va entrar en el debat sobre la permanència a la Unió Europea (UE) d'una eventual Catalunya independent. "Si Hongria no ha sortit de la UE, si Grècia no ha sortit, Catalunya, que és el quart motor econòmic d'Europa, tampoc sortirà. Més que res perquè aquesta gent [els dirigents europeus] l'única ideologia que té són els diners, és el pragmatisme del dòlar i de l'euro. Al final la pregunta no és si Catalunya seria un problema, sinó quan deixarà de ser-ho Espanya, perquè Espanya deu el 114% del PIB. Traient prostitutes i drogues, el 100% del seu PIB".  Abans d'això, també havia llançat un cop dur contra l'actual institució comunitària per les seves polítiques, per exemple, amb els refugiats. "Al final Europa no ens representa, però una vegada ets "dins t'ho has de menjar", va sostenir.