discurs en el debat d'investidura

Carolina Punset: "Allà on triomfa la immersió lingüística estem tornant al poblet"

La portaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes diu sobre el valencià que "encara que pot ser entranyable, és poc útil per trobar feina"

4
Es llegeix en minuts

La portaveu de Ciutadans (C's) a les Corts ValencianesCarolina Punset, ha elaborat un discurs en el debat d'investidura en què ha advertit als socialistes que, malgrat que hi ha coses que els uneixen, estan massa a prop del "populisme i el nacionalisme".

D'aquesta manera, i centrant-se especialment en la llengua, ha assenyalat la importància d'una educació que no "abandoni les llengües universals per recuperar-ne una de minoritària" que, "encara que pot ser entranyable, és poc útil per trobar feina". Així, ha remarcat que "allà on triomfa la immersió lingüística estem tornant al poblet".

Punset ha precisat que "ningú nega que el valencià és un bé cultural i que s'ha de protegir i aprendre de manera proporcionada a l'escola, però si el convertim en idioma únic, estem frenant el desenvolupament personal i col·lectiu de la Comunitat".

La portaveu de C's ha insistit en la idea de les bondats del canvi per a la Comunitat, encara que ha expressat les seves reserves pel fet que el PSPV formi govern amb Compromís, perquè dins de la coalició hi ha el Bloc, que és una formació "nacionalista". En aquest sentit, ha afirmat que "no hi ha nacionalisme moderat, és sempre una carrera cap a la independència".

Un altre dels punts del discurs del candidat socialista a la presidència de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha suscitat les reserves de Ciutadans és que "ho fia tot a demanar diners a Madrid".

"Diu que està cansat d'oferir noves glòries a Espanya, però aquesta confrontació entre la Comunitat i Espanya, a què ve, com si fóssim coses diferents. D'això a l'Espanya ens roba hi ha un pas", ha assenyalat Punset, que s'ha preguntat "quan --els socialistes-- començaran a vendre aquest missatge, quan no els donin el que demanen".

Així mateix, ha lamentat el "populisme" de Puig per, "de manera irresponsable", fer promeses "que no es poden complir". "Ens preocupa i sembla poc prudent fer tantes promeses i hauria sigut una mostra de responsabilitat un discurs més prudent i menys populista, en què no s'hagués promès rendes bàsiques, obrir ja una televisió", quan "estem en situació de fallida a la Comunitat".

PARAL·LELISME ENTRE PSPV I PSC

Tornant a l'assumpte dels nacionalismes, Carolina Punset ha posat en paral·lel la situació del PSC l'any 2000 i la del PSPV en l'actualitat, tots dos per la seva "deriva nacionalista". Així, ha assenyalat que el socialisme català "s'ha deixat pel camí més de dues terceres parts dels seus votants en l'última dècada per la seva indestructible adhesió al nacionalisme català més ranci".

"El PSPV ha emprès el mateix camí que fa 15 anys va prendre el PSC" i dins del PSPV, "Puig forma part de l'ala més pròxima al nacionalisme i la política d'immersió lingüística la va iniciar el Consell de Lerma del qual va formar part i que ha provocat que més del 90 per cent de les escoles públiques a Castelló tinguin un sistema en valencià", ha declarat.

En aquest sentit, Punset ha distingit els passos que segueix el nacionalisme, que "només es treu la careta quan estan segurs que no perdran vots" per triomfar. Així, ha explicat que primer passa per una fase "d'afirmació del suposat col·lectiu que anomenen poble"; d'aquí a una "parasitació de l'espai públic, normalment a través de la imposició de la llengua", i finalment passen a "l'ocupació dels mitjans de comunicació públics". De fet, a Catalunya tenen "sis canals dedicats a la causa del nacionalisme", ha afegit.

"APRENDRE ESPANYOL PER OSMOSI"

La portaveu de C's ha portat aquest discurs a la política educativa a l'assenyalar que "les classes menys acabalades estan condemnades a passar pel cèrcol de la immersió lingüística als centres públics". En aquest sentit, ha advertit que per mitjà del pacte de Govern, Compromís "posarà a Educació una persona vinculada al nacionalisme català perifèric".

"Pobre el que no es pugui pagar una educació pública perquè hauran d'aprendre espanyol per osmosi. Es diuen socialistes però exclouen del plurilingüisme els més vulnerables", ha dit.

"M'ALEGRO DEL CANVI"

Prèviament als retrets, Carolina Punset ha iniciat el seu discurs citant uns versos de Mario Benedetti, del seu poema 'Qué pasaría si un día despertamos', i després li ha dit a Puig que s'alegra del canvi perquè després de 20 anys del Govern popular "era una qüestió d'higiene democràtica". "És necessari obrir les finestres i que corri l'aire fresc perquè els casos de corrupció eren icònics i ens havíem fet famosos". A més, ha reconegut la tasca de l'oposició en l'última legislatura.

Carolina Punset ha assegurat que es podrà "arribar a acords en aquesta legislatura en multitud de qüestions, no només amb Ciutadans, sinó amb tots els grups perquè no som partidaris de cordons sanitaris".

Així, ha dit que estaran d'acord a reclamar una millora del finançament; a tenir presents les persones com les víctimes del metro, la reforma de la llei electoral per rebaixar el llistó i que sigui un home un vot.

Un altre dels punts de confluència seran les mesures de regeneració democràtica i mesures contra la corrupció, "però les dimissions no han de dependre de la voluntat dels diputats" i això requereix reformes legislatives, ha precisat Punset, que ha assenyalat la necessitat de limitar mandats, llistes obertes i la responsabilitat subsidiària dels partits".

Notícies relacionades

També comparteixen el canvi de model productiu com l'esmenta l'Acord del Botànic amb el canvi del model de l'economia, basat en baixos salaris i poca qualificació i concentració en l'hostaleria i la construcció. "No es pot sortir de la crisi tornant al mateix d'abans" i s'ha de diversificar el model productiu i invertir en R+D+I, i apostar per la rehabilitació.

Punset també subscriu la preocupació pel sector de l'agricultura i l'agricultura ecològica "davant la ruïna de l'agricultura tradicional".